bezár
 

art&design

2023. 06. 06.
Goethe Medált kap az OFF-Biennálé
Német állami kitüntetésben részesül az OFF-Biennálé kurátori csapata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén az OFF-Biennálé kurátori csapata lett a Goethe-érem egyik díjazottja Gaga Chkheidze grúz filmmenedzser és Yi-Wei Keng tajvani kurátor és dramaturg mellett. 

A Goethe-érem a német külügyi kulturális politika legrangosabb díja. A világ különböző országaiban működő Goethe Intézetek 1955 óta tesznek javaslatot a jelöltekre, olyan személyekre, akik segítik a nemzetközi kulturális kapcsolatokat és a német nyelv közvetítését, emellett a kulturális élet kiemelkedő szereplői. Közülük választja ki a díjazottakat az erre létrehozott bizottság, amely a tudomány, a művészet és a kultúra jeles személyiségeiből áll. A kitüntetés világszinten fontos személyekre és témákra irányítja a német közönség figyelmét. Az OFF-Biennálé kurátori csapata most olyan korábbi magyar kitüntetettekhez csatlakozik, mint Heller Ágnes, Tandori Dezső vagy Eötvös Péter.

A Goethe-érmet Carola Lentz, a Goethe Intézet elnöke adja át augusztus 28-án Goethe születésnapján Weimarban. Lentz a díjazottak bejelentésekor kiemelte: „A kulturális élet szereplői és a civil társadalom aktivistái világszerte egyre többször vannak kitéve cenzúrának, elnyomásnak, üldöztetésnek és háborúnak.” Az idei jelöltek nagy mértékben hozzájárultak a „a kölcsönös kulturális megértéshez, a globális kapcsolatokhoz, valamint a véleménynyilvánítás és a művészet szabadságához”. Az OFF-Biennáléról elmondta, hogy: „a

legnagyobb független, kortárs művészeti rendezvény Magyarországon, és művészi eszközökkel reflektál aktuális társadalmi, politikai és ökológiai témákra”. A Goethe Intézet elnöke szeretné, ha a díjazással támogathatnák ezeknek a személyeknek és csoportoknak a későbbi munkájukat. 

Az OFF-Biennálé „garázs-biennáléként” indult 2014-ben, teret adva képzőművészek és különböző társadalmi csoportok találkozásának, már az első alkalom után jelentős nemzetközi figyelmet kapott. Az OFF-Biennále mögött álló kollektíva összesen hat kurátorból áll: Lázár Eszter, Somogyi Hajnalka, Szakács Eszter, Szalai Borbála, Székely Katalin és Erőss Nikolett, aki egyben az OFF vezetője is.

Kép forrása: OFF-Biennálé

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés