bezár
 

színház

2023. 08. 25.
Megnyitotta új évadát a debreceni Vojtina Bábszínház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyitotta új évadát a debreceni Vojtina Bábszínház Két játszóhellyel vág neki a debreceni Vojtina Bábszínház az új évadnak, amelyben kiemelt feladat lesz, hogy a második játszóhelyet megtöltsék szakmai tartalommal, integrálják a mindennapokba, és előkészítsék a Vitéz László interaktív bábteret - közölte Asbóth Anikó igazgató a bábszínház csütörtöki évadnyitóján.

Asbóth Anikó felidézte, hogy a városi köznyelvben Pódiumteremként ismert épületet az energiaválság kapcsán hozott megszorító intézkedések miatt használta játszóhelyként az elmúlt évben a Bábszínház, de május elsejével megkapta a társulat a várostól, így a hagyományos játszóhely mellett már egy másikkal is rendelkeznek, ami több lehetőséget ad a társulatnak.

Szkéné színház

A bábszínház igazgatója kiemelte azt is, hogy a színház fölötti három lakást is megtarthatta a teátrum, ami nagy segítség a társulatnak, ugyanis a vendéglakások mellé az egyikben próbatermet tudnak kialakítani.

Láposi Terka, a bábszínház Játszószínházának művészeti vezetője kiemelte: a legfontosabb, hogy a 2 játszóhelyen található 4 teremben tudjanak úgy működni, hogy még nem bővült a létszám.

Asbóth Anikó megjegyezte: erre egyelőre nem elég a költségvetés, de remélik, hogy jövőre a létszámbővítést is tudják majd finanszírozni.

Az előadásokról szólva Asbóth Anikó kifejtette, hogy a Színházteremben 2 új és 2 majdnem új bemutató lesz az új évadban. Az Óriásölő Margaret, amelyet a koronavírus-járvány előtt pár alkalommal már játszottak, új szereposztással kerül színre, míg az Arika, az elkápráztatóművész eddig csak online volt látható.

A Malom bonyodalmat májusban mutatták be, de ebben az évadban fogják játszani, tavasszal pedig a Zozó munkacímet viselő előadást tervezik bemutatni, amely egy magányos szörnyről szól. Ezeken kívül műsoron lesz a Szerencsés János, a Vas Laci, a Hoppláda és a Mese a madárfészekről is - tette hozzá az igazgató.

Láposi Terka elmondta, hogy a következő évadban a Miénk itt a tér programba kortárs alkotókat hívnak meg. A repertoáron lesz a Rítus játék, de új kamarajátékkal is készülnek Tóth Gyula Gábor Mese a Mindenről, a Semmiről és más mesék című könyve alapján.

Az ovis foglalkoztatók is folytatódnak, megújulva látható lesz a Lomtalanítás és a Csudakard, és repertoáron marad a Virágot lépő valamint az Égig érő fa előadás is.

Az új évad tervei között szerepel a Vitéz László baráti körének a létrehozása, a tárlatok szempontjából pedig arra törekszenek majd, hogy a gyerekek játszhassanak a kiállításokban.

Asbóth Anikó az évad fontos feladatai között említette, hogy előkészítsék a Vitéz László interaktív bábteret - a Kemény Henrik hagyatékából nyíló új kiállítást -, amelyet várhatóan a Kossuth-díjas bábművész születésének 100. évfordulóján, 2025-ben fognak bemutatni.

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte, örül annak, hogy kulturális területért felelős alpolgármesterként végre nem a megszorításokról kell beszámoljon, ugyanis nem kell kényszerintézkedésekre számítani sem járvány, sem az energetikai helyzet miatt. Kifejtette: bízik abban, hogy nyugodtabb év áll az emberek előtt, amelybe gazdagságot hoz majd a Vojtina Bábszínház.

A 2023/2024-es évad nyitóprogramját szombaton tartja a Bábszínház, az Idesüss a figurásra elnevezésű kapunyitó esemény 10 órakor kezdődik az Emlékkertben és egészen 12:30-ig várják az érdeklődőket előadásokkal és számtalan kísérő rendezvénnyel.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá

Más művészeti ágakról

irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés