bezár
 

irodalom

2023. 08. 26.
Három 16. századi könyvet állítanak ki Lendván a hétvégén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három 16. századi könyvet állítanak ki Lendván a hétvégén Három 16. századi, egykor a városban kiadott könyvet állítanak ki Lendván a hétvégén.

Kultsár György protestáns prédikátor és tanító Az halálról való készületről rövid tanóság, a Postillák és Az ördögnek a penitencia tarto bűnössel való vetélkedéséről című könyveit az Országos Széchényi Könyvtárban őrzik.

prae.hu

Az első magyar nyelvű könyvet 450 évvel ezelőtt nyomtatták Alsólendván, ennek alkalmából pénteken konferenciát rendeztek a városban.

A 16. században, a reformáció idején az akkori Alsólendván alakult ki a régió legfőbb irodalmi és vallási központja. 1573-ban és 1574-ben a Bánffyk alsólendvai udvarában működött Hoffhalter Rudolf vándornyomdász nyomdája, és ott nyomtatták az első könyveket a mai Szlovénia területén.

A "450 éves az első lendvai könyv" című kiállítást a Polgárosodás, Nyomdászat és Ernyőgyártás Múzeumában augusztus 26-án nyitják meg. A tárlat október 31-ig, a három eredeti könyv azonban csak hétvégén lesz megtekinthető.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Április 11-én Szóbeli figyelmeztetés címmel tartottak felolvasást
Petőfi Sándor válogatott művei törökül

Más művészeti ágakról

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
A teremtett „képzelet” határtalansága


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés