bezár
 

irodalom

2023. 08. 26.
Három 16. századi könyvet állítanak ki Lendván a hétvégén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három 16. századi könyvet állítanak ki Lendván a hétvégén Három 16. századi, egykor a városban kiadott könyvet állítanak ki Lendván a hétvégén.

Kultsár György protestáns prédikátor és tanító Az halálról való készületről rövid tanóság, a Postillák és Az ördögnek a penitencia tarto bűnössel való vetélkedéséről című könyveit az Országos Széchényi Könyvtárban őrzik.

Az első magyar nyelvű könyvet 450 évvel ezelőtt nyomtatták Alsólendván, ennek alkalmából pénteken konferenciát rendeztek a városban.

A 16. században, a reformáció idején az akkori Alsólendván alakult ki a régió legfőbb irodalmi és vallási központja. 1573-ban és 1574-ben a Bánffyk alsólendvai udvarában működött Hoffhalter Rudolf vándornyomdász nyomdája, és ott nyomtatták az első könyveket a mai Szlovénia területén.

A "450 éves az első lendvai könyv" című kiállítást a Polgárosodás, Nyomdászat és Ernyőgyártás Múzeumában augusztus 26-án nyitják meg. A tárlat október 31-ig, a három eredeti könyv azonban csak hétvégén lesz megtekinthető.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kayla Czaga: Biztonsága érdekében, kérem, kapaszkodjon
XII. Hajdúböszörményi Írótábor
A botanikus metszőfogak története 4.

Más művészeti ágakról

építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
Rómeó és Júlia 2. avagy a Gyönyörök Palotájának könyvbemutatója
Sors-ökológia, Budapest, Kis Présház, 2023. szeptember 15.
Fiala Borcsa: Lepkebáb, Kolibri, 2023


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés