bezár
 

színház

2023. 09. 01.
Balázs Zoltán rendezése nyitja a szarajevói MESS színházi fesztivált
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Balázs Zoltán rendezése nyitja a szarajevói MESS színházi fesztivált Balázs Zoltán rendezése, Susan Sontag Alice az ágyban című abszurd darabja nyitja a 63. MESS Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyet Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban rendeznek meg október 1. és 9. között.

A MESS Nemzetközi Színházi Fesztivál, a SARTR - Szarajevói Háborús Színház, a Maladype Színház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös előadása az amerikai írónő születése és halálának évfordulója alkalmából nyitja október 1-én a fesztivált - közölte a produkció kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-vel.

Susan Sontag egész életében szenvedélyesen kereste az igazságot, szót emelt a vietnámi és a délszláv háború ellen, továbbá jelentős humanitárius munkát végzett Bosznia-Hercegovina területén is. Az ostromlott Szarajevóban filmet rendezett, és színpadra állította Samuel Beckett Godot-ra várva című egzisztencialista drámáját boszniai színészekkel, akik a bombázások közben gyertyafény mellett próbáltak és játszottak. Az előadásokon a folyamatos életveszély ellenére is jelenlévő nagyszámú közönség a béke és az egység melletti elköteleződés jelképévé vált.

Susan Sontag könyveit több mint harminc nyelvre fordították le. A Nemzetközi PEN Club amerikai központjának elnökeként a véleménynyilvánítás szabadságát és az irodalom fejlesztését tekintette a szervezet fő céljának, vezetése alatt a szervezet számos üldözött és bebörtönzött íróval szolidaritást vállalt. Írt novellákat, történelmi romantikus és fantasztikus regényeket, valamint négy színdarabot is, amelyek közül a legismertebb az Alice az ágyban. A mások fájdalmáról című utolsó könyve 2003-ban jelent meg. Az író 2004. december 28-án halt meg leukémiában, végakarata szerint Párizsban, Samuel Beckett és Jean-Paul Sartre sírjának szomszédságában temették el, tiszteletére Szarajevóban teret neveztek el róla.

Balázs Zoltán jubileumi rendezése a harminc éve bemutatott legendás előadás, valamint az írónő Alice az ágyban című darabjának ősbemutatója előtt is tiszteleg, amelyet három évtizede láthattak először a nézők a New York Theatre Workshop produkciójaként a New York-i La MaMa Színházban.

Balázs Zoltán előadás a bosznia-hercegovinai bemutató után nemzetközi turnéra indul, Magyarországon 2024 májusában lesz látható a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

Szarajevó egyik híres kulturális eseménye a nagy múltú MESS Nemzetközi Színházi Fesztivál az elmúlt évek során számos rendhagyó gondolkodónak biztosított bemutatkozási lehetőséget.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Rómeó és Júlia 2. avagy a Gyönyörök Palotájának könyvbemutatója
A Radnóti Színház A vége című előadásáról
Jászay Tamás: Színház a másodikon – Ötvenen a Szkéné 50 évéről

Más művészeti ágakról

gyerek

Október 7-én és 8-án színes programok a múzeumban
építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
irodalom

Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg, Jelenkor, Budapest, 2023


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés