bezár
 

film

2023. 09. 01.
Összeállt az erdélyi Filmgalopp versenyprogramja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Összeállt az erdélyi Filmgalopp versenyprogramja Nyolc dokumentumfilm került be a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle fiatal, erdélyi, magyar alkotókat megszólító versenyprogramjába, a Filmgaloppba - közölték pénteken a szervezők.

A több mint két évtizedes múltra visszatekintő Filmtettfeszt 2015-ben bevezetett versenyszekciójának célja a fiatal, erdélyi magyar tehetségek felkutatása, friss alkotásaik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt. A Filmgalopp nevű versenyszekció évente váltakozva vár fikciós, illetve dokumentumfilmes alkotásokat.

A tavalyi fikciós verseny után ezúttal a 2021. január 1-je óta készült élőszereplős vagy animált, de a valóságot rögzítő alkotásokat lehetett nevezni, amelyek stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer) nagyrészt erdélyi alkotók és javarészben erdélyi helyszíneken készültek.

A fiatal erdélyi magyar filmesek kilencedik alkalommal megszervezett versenyébe Birtalan Albert Az emlékezet őrzője, Gergely Erzsébet, Csiki Zsuzsanna Kallódó hagyatékaink, Dénes Petra Szomszédok, Fábián Andor Hangszerhúrok, sorsfonalak, László Barna Tűz és víz útján, Simó Boglárka Albert vágya, Szatmári Loretta Preludiu és Székely Péter Street-Legal című alkotását válogatta be a Filmtett előzsűrizést végző szerkesztősége.

A verseny a Kolozsvár központú és 15 további településen (Nagyvárad, Szatmárnémeti, Nagybánya, Temesvár, Arad, Szamosújvár, Tordaszentlászló, Nagyszeben, Brassó, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna) zajló Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle alatt, október 4. és 8. között zajlik.

A Filmgaloppba válogatott filmeket öt napig online is elérhetővé teszik a Filmtettfeszt.ro honlapon. A filmeket szakmai zsűri bírálja el, az online adatlapokon zajló közönségszavazás pedig október 6-án éjfélkor zárul. Eredményhirdetésre a fesztivál záróünnepségén, október 7-én kerül sor.

A filmeket szokás szerint eredeti nyelven, román felirattal vetítik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hu Bo: An Elephant Sitting Still
Szabó Mátyás: Látom, amit látsz
Carlota González-Adrio: Ház a kaktuszok között
Szász Zsófi: nyílnak befelé ablakok

Más művészeti ágakról

Megnyitószöveg
Rómeó és Júlia 2. avagy a Gyönyörök Palotájának könyvbemutatója
Sors-ökológia, Budapest, Kis Présház, 2023. szeptember 15.
Fiala Borcsa: Lepkebáb, Kolibri, 2023


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés