bezár
 

art&design

2023. 09. 07.
Reigl Judit-festményt kapott adományul a Kiscelli Múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Reigl Judit Kívül című, nagy méretű festményét adományozta a Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtárnak a franciaországi Fonds de dotation Judit Reigl. A műalkotás jelenleg a múzeum Szárnyalás-Vol-Flight. Reigl Judit figurális festészete című kiállításában látható.

Reigl Judit besorolhatatlan: volt szürrealista, absztrakt, majd figurális időszaka, de művészetét valójában nem lehet beskatulyázni - mondta el a Kívül című festmény csütörtöki ünnepélyes átadásán a Kiscelli Múzeumban Franciaország magyarországi nagykövete.

Claire Legras hozzátette, Reigl Judit csaknem hetven évet élt Franciaországban, születésének centenáriuma pedig jó alkalom megünnepelni mindkét hazájában.

A Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár most felbecsülhetetlen értékű műalkotással gyarapodik - hangsúlyozta a diplomata, hozzáfűzve: ez az első alkalom, hogy az alapítvány ekkora értékű művet adományoz egy magyarországi közgyűjteménynek.

Claire Legras elmondása szerint a Kívül című festmény egy ég felé emelkedő figurát ábrázol, amely mintha megpróbálna földi mivoltából kiszakadni. Ez az erőteljes munka kiválóan bemutatja Reigl Juditnak azt a szándékát, hogy szabad művész maradjon, kizárólag saját szabályai mentén alkosson - jegyezte meg.

Franciaországot büszkeséggel tölti el, hogy - sok más magyarhoz hasonlóan - Reigl Judit ott találta meg azt a szabadságot, amelyben alkothatott - közölte Claire Legras.

Róka Enikő, a Szárnyalás-Vol-Flight című kiállítás kurátora felidézte, hogy 2015-ben Cserba Júlia közvetítésével sikerült felvenniük a kapcsolatot Reigl Judittal. Ennek egy grafika adományozása lett az eredménye, amely azóta is fontos műtárgya a gyűjteménynek.

Már Reigl Judit halála után, 2020-ban került sor a következő kapcsolatfelvételre a Fonds de dotation Judit Reigl alapítvánnyal, amely több műből álló listát küldött a Kiscelli Múzeumnak. Rendkívül nehéz volt a választás, de ennek a műnek a reprodukcióját maga Reigl Judit is a műtermében helyezte el, ami mutatja a kép fontosságát - mondta el.

A most adományozott munka nemcsak a Kívül sorozatnak képezi fontos darabját, hanem egy korábbi alkotói korszak nyomai is megfigyelhetők rajta, így bepillantást nyújt Reigl Judit munkamódszerébe - emelte ki Róka Enikő.

Roberta Bernard, a Fonds de dotation Judit Reigl elnöke felidézte, hogy az alapítvány Reigl Judit kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy fenntartsa, megőrizze és népszerűsítse az alkotó életművét.

Molnárné Aczél Eszter, a Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár vezetője azt hangsúlyozta, hogy a most megvalósult műtárgy-adományozás nemcsak a gyűjtemény számára rendkívüli jelentőségű, hanem országos szinten is.

A Kívül című festmény október 27-ig megtekinthető a Kiscelli Múzeum Templomterében, a Reigl Judit 1980-as évek és 2012 között készült, figurális alkotásait bemutató, Róka Enikő, Cserba Júlia és Gát János által rendezett kiállításon.

A képen Róka Enikő kurátor, fotó: Balogh Zoltán, MTI

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sors-ökológia, Budapest, Kis Présház, 2023. szeptember 15.
Látogatás a budapesti Vasarely Múzeumban
Járitz Józsa kiállítás nyílt Kiskunmajsán

Más művészeti ágakról

gyerek

Gyermekprogramokkal, Kosztolányi-esttel és Misztrál-koncerttel várják az érdeklődőket a Hild-villában
Hu Bo: An Elephant Sitting Still
Velencében láttuk Reisz Gábor legújabb filmjét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés