bezár
 

zene

2023. 09. 11.
Sebastiaan Van Yperent ítélte a legjobbnak a zsűri a Fricsay-karmesterversenyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sebastiaan Van Yperent ítélte a legjobbnak a zsűri a Fricsay-karmesterversenyen Sebastiaan Van Yperent ítélte a legjobbnak a zsűri a Fricsay Ferenc Nemzetközi Karmesterversenyen, a holland dirigens a második díjat kapta meg a zenei megmérettetés döntőjében, melyet vasárnap este rendeztek a Szegedi Nemzeti Színházban.

A döntőbe négy karmester jutott, közülük az olasz Noris Borgogelli harmadik helyezést ért el. A Szegedi Szimfonikus Zenekar különdíját a belga Gabriel Hollander, az egyesült államokbeli Bakersfield Symphony Orchestra különdíját pedig a mexikói Jorge Vazquez kapta. A zsűri az első díjat nem osztotta ki.

A vasárnapi döntőben - ahogy a szeptember 3-án kezdődött megmérettetés mind a négy fordulójában - a Szegedi Szimfonikus Zenekar egy a versenyzők által választott darabot adott elő a karmesterek dirigálásával. Három döntős választása is Johannes Brahms 1., c-moll szimfóniájának negyedik tételére esett, míg Noris Borgogelli vezényletével Bartók Béla Concerto zenekarra című művének első tételét hallhatta a közönség.

A karmesterversenyre - melyet a svájci Concert@Media szervez - 61 országból 531-en neveztek, köztük nagy számban nők is. A jelentkezők közül a beküldött videófelvételek alapján választotta ki a zsűri azt a 111 dirigenst, akik személyesen is bemutatkozhattak Szegeden. Az indulók mintegy húsz darabból, jellemzően szimfónia-tételek, nyitányok közül jelölhették meg azokat, melyeket a szimfonikus zenekarral előadtak a verseny négy fordulójában. A továbbjutókat a Vaszilij Petrenko, a londoni Royal Philharmonic Orchestra zeneigazgatója vezette zsűri választotta ki. A döntőben a zsűri mellett már a zenekar koncertmestere is részt vett a végső győztesről szóló tanácskozáson.

A verseny első három helyezettje vendégkarmesterként kap meghívásokat európai zenekarok koncertjeire.

Az első három fordulót a szegedi Korzó Zeneházban rendezték, ezeket, ahogy a döntőt is a verseny honlapján (fricsaycompetition.com) követhették és nézhetik vissza az érdeklődők.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen
David Trippett zenetörténész Liszt Ferenc operatöredékéről
Egy véletlen darab, a minimalizmus és az új amerikai zene eredete
Interjú Fekete-Kovács Kornéllal kezdetekről, jazzről, külföldi lehetőségekről, a Modern Art Orchestra vezetéséről

Más művészeti ágakról

A Grecsó fivérek estje
Szerelmi háromszög az első világháború árnyékában
Fiala Borcsa: Lepkebáb, Kolibri, 2023
Reflexió az azt beszélik az Orczyn kiállításra


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés