bezár
 

színház

2023. 09. 16.
Ünnepi évadját kezdi a Szegedi Kortárs Balett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ünnepi évadját kezdi a Szegedi Kortárs Balett  Ünnepi évadját kezdi a Szegedi Kortárs Balett, Juronics Tamás művészeti vezető és Echéry-Pataki András igazgató három évtizede vezetik közösen a társulatot, a 2023/24-es szezonban ezért közönségtalálkozók, fotókiállítások, ünnepi előadások és gyerekeknek szóló programok is várják a közönséget Szeged több helyszínén és Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban - tájékoztatta az együttes az MTI-t.

Bár a társulat a Szegedi Nemzeti Színházban csak szeptember második felében áll színpadra, az évad első előadásait már augusztusban megtartották, a táncosokat álló taps fogadta Spanyolországban. A Carmina Buranát először a San Javier-i Auditorio Municipal Parque Almansában mutatták be, majd Mallorcán, az Auditorium Palma de Mallorcában.

Szkéné színház

Az együttes ősszel és télen is folytatja külföldi vendégszerepléseit: októberben Finnországban, Helsinkiben lép fel négy alkalommal, év végén pedig több belga várost érintő 14 napos turnéra indul.

A táncművészek már augusztus elején visszatértek a balett-terembe, és megkezdték a Lánglelkű próbáit is. Az új produkció a Petőfi 200 eseménysorozat részeként november 10-én debütál a Szegedi Nemzeti Színházban. A darab különlegessége, hogy öt fiatal magyar zeneszerző a társulat számára komponál műveket. Az öt táncetűdöt magában foglaló est koreográfiáit öt fiatal alkotó jegyezi, ők - Juronics Tamás koncepciója alapján - a költő egy-egy versére hangolva készítették el darabjaikat, melyeket a Szegedi Szimfonikus Zenekar élőben kísér a színpadon.

Az évad második felében magyar és nemzetközi premierként valósul meg a Fekete hattyú. Juronics Tamás nem először nyúl a régi orosz népmese témájához, és ahogyan korábban, úgy most is a történet pszichoanalitikus mélységeit kutatja. Csajkovszkij első balettzenéje a lélek mélységeiben megbúvó küzdelmekről, a jó és a rossz harcáról szól, a koreográfus a fekete hattyú szimbolikájának és lelkiségének megragadására vállalkozik - írták.

Az évadot három új taggal kezdte meg az együttes: Nyeste Andrienn, Giordana Marzocchi és Füzesi Csongor táncművész csatlakozott a társulathoz.

A továbbjátszások között a tavalyi bemutatók - Tűz: Bernarda Alba háza, Bolero, Carmen és Lear - mellett a Concerto est: Concerto, Vadak, A szent is repertoáron marad, decemberben pedig újból látható lesz a gyerekek két nagy kedvence, a Diótörő és a Hamupipőke, és a Carmina Burana is sok előadásban szerepel a műsoron - áll a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről

Más művészeti ágakról

Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés