bezár
 

zene

2023. 09. 23.
Ifjúsági operabemutató az Eiffel Műhelyházbann
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Donizetti A csengő című egyfelvonásos vígoperáját Toronykőy Attila rendezésében tizenkét alkalommal láthatják a 8. évfolyamos diákok a Lázár Ervin Program keretében szeptember 26. és 29. között, szeptember 30-án pedig a nagyközönség előtt is debütál az előadás az Eiffel Műhelyházban.

 Az előzetes regisztráció alapján az ifjúsági előadásokon 5600 gyermek vesz részt. A fiataloknak szánt színházi produkció az MVM Pikoló Program része is. A diákelőadásokat követően a darab nyilvános premierje szeptember 30-án 17 órától látható az Eiffel Műhelyház Bánffy termében.

Mint felidézik, a történet szerint az öreg sorrentói patikus, Don Annibale lakodalmát követően épp szép és fiatal hitvesével, Serafinával készül eltölteni a nászéjszakát. Éjjel azonban újra és újra megszólal a csengő, és válogatott furcsa alakok érkeznek a patikába különböző problémákkal. A vén gyógyszerész nem sejti, hogy a betegek álruhái mind az ifjú Enricót rejtik, aki ugyancsak szerelmes Serafinába, és mindent elkövet, hogy a friss házasok együttlétét megakadályozza.

Mint írják, Toronykőy Attila, aki A csengő új színrevitelének látványvilágát is megalkotta, az Operaház számára eddig olyan nagy sikerű ifjúsági előadásokat is készített, mint a Pomádé király új ruhája (2007), a Parázsfuvolácska (2014) vagy a (szkikki) 2.0 (2022), de az Operatúra Papagenóval is az ő koncepcióját követi.

A rendező a fiatal közönség esetében fokozottan kíván hatni minden érzékszervre, amiben a vetítések és a díszletek különösen nagy hangsúlyt kapnak: "A mai világ nagyon sokat ad a szemnek, elég csak a TikTokra vagy a YouTube-ra figyelni. Olyan vetítéseket alkalmazunk, amelyek segíti az operát, és ha valaki esetleg unja a zenét, a látvánnyal még le tudjuk kötni. A szereplők mai ruhákat hordanak, ezáltal is érzékeltetve, hogy hozzánk hasonló emberek vannak a színpadon is" - idézi a közlemény a Toronykőy Attilát.

 A vígjáték magyar nyelven, Blum Tamás fordításában lesz hallható, az említett vetítéseket Czeglédi Zsombor készítette.

Az előadás főbb szerepeit Szvétek László és Kiss András (Don Annibale), Fülep Máté és Geiger Lajos (Enrico), valamint Megyimórecz Ildikó, Kapi Zsuzsanna és Rácz Rita (Serafina) alakítják, a további szerepekben Ninh Duc Hoang Long és Kiss Tivadar (Spiridione), Megyesi Schwartz Lúcia és Farkasréti Mária (Madama Rosa) láthatók. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Tóth Sámuel Csaba, Farkasházi Dávid és Zsíros Levente vezénylik - olvasható a közleményben.

Fotó: www.oprea.hu/Berecz Valter

Fotó: a Magyar Állami Operaház hivatalos Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés