bezár
 

zene

2023. 09. 27.
Kurtág György Fin du partie-ja először Magyarországon
Október 12-én a Müpában mutatják be a Beckett-drámából készült operát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2023. október 12-én 19 órától szólal meg Kurtág György Fin de partie-ja először Magyarországon a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében – olvasható a Müpa oldalán. 

Egy kritika szerint Kurtág Fin de partie-ja szeretetteljes búcsú a 20. század modernizmusától. Kurtág György Samuel Beckett drámája nyomán írt operáját 2018 novemberében mutatták be Milánóban. A Teatro alla Scala előadását Pierre Audi rendezte, a produkció később Amszterdamban, majd Valenciában és Párizsban is színre került, a szereposztás azonos volt a premierével. Az egyik holland kritikus úgy látta, „Beckett kietlen világának csonkolt alakjai ezúttal elvesztik brutális vonásaikat. Kurtág György szeretettel burkolja be őket zenei világával. Az ő »végjátéka emberi«, majdhogynem gyöngéd.”

A játszma vége elnyerte az egyik legrangosabb elismerést, az International Opera Awards világpremier kategóriájának díját. A budapesti előadáson a Danubia Zenekar működik közre, az együttes aktívan részt vett az ősbemutató előmunkálataiban, a muzsikusok közvetlenül a szerzőtől kapták az instrukciókat.

Opera egy részben, szünet nélkül, francia nyelven, magyar felirattal.

Az előadás a Liszt Ünnep keretében az Elbphilharmonie Hamburggal és a Kölner Philharmonie-val közös programként, a Müpa szervezésében valósul meg.

Az előadást 17.30 órai kezdettel, Előhang címmel Fazekas Gergely zenetörténész műismertető előadása előzi meg az Előadóteremben, melyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről a koncertre jeggyel rendelkezők. 

A milánói Teatro alla Scala előadása

Vezényel: Markus Stenz
Szereplők:
Hamm: Frode Olsen
Clov: Haja Zsolt
Nell: Hilary Summers
Nagg: Leonardo Cortellazzi
Közreműködik: Danubia Zenekar
Zenei munkatárs: Sándor Szabolcs

Képek forrása: Kurtág Györgyx fotóját Szilágyi Lenke készítette 2014-ben, Lisens: CC BY SA 3.0
Markus Stenz fotója: Müpa honlapja

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Interjú Jókay Kristóffal, a KERET blog főszerkesztőjével

Más művészeti ágakról

art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel
gyerek

Budapesten, Debrecenben és Szegeden 2024. januárjában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés