bezár
 

art&design

2023. 09. 29.
Sárkány Győző alkotásai Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sárkány Győző alkotásai Szegeden Létidő címmel nyílik összegző kiállítás Sárkány Győző grafikusművész alkotásaiból a szegedi Reök-palotában október 7-én - tájékoztatta az összművészeti központ sajtóreferense szerdán az MTI-t.

Kertész Lilla felidézte, a központ megnyitása óta hangsúlyt fektet arra, hogy egyedi kiállítások formájában rendszeresen bemutassa egy-egy kortárs alkotóművész munkásságát. Nagy Gábor, Hérics Nándor, Aknay János és más rangos kortárs alkotók után most Sárkány Győző grafikus életművéből összeállított válogatást láthat a szecessziós palota közönsége.

A művész évtizedek óta elismert és aktív szereplője a hazai képzőművészeti életnek. Az autonóm grafika mellett könyvillusztrációval is foglalkozik; a HUNGART Egyesület elnökeként, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének alelnökeként művészi tevékenysége mellett szervezői és közösségépítői munkája is kiemelkedő.

Sárkány Győző teljes életművében végigvonul - kísérletező attitűdjének megfelelően - a világ jelenségeire nyitott kíváncsiság, amely a rácsodálkozás képességével és a kielégíthetetlen tudásvággyal kiegészülve hozza létre művészete intellektuális alapját. A művész az 1980-as évek óta alkot, és már kezdetben függetlenítette magát a szakmai kötöttségek béklyóitól, s mindig szabadon kezelte az autonóm és alkalmazott grafika, a festészet, a fotó, illetve a plasztikai kifejezésmód eszköztárát.

Ennek köszönhetően az elmúlt évtizedek alatt teljességgel egyéni stílust alakított ki, melyben a szürrealizmustól a pop artig, a reneszánsz grafika nagymestereitől a kortárs művészet inspiráló hatásáig, nagyívű, összetett vizuális rendszerben fejti ki sokszínű tevékenységét. A dolgok felszíne mögé hatolás képessége, a biztos szakmai alap és a művek professzionális kidolgozása együtt alakítja munkáinak egyedülálló képi világát.

A tárlat megnyitóján mutatják be az életmű-kiállítást és Sárkány Győző munkásságát bemutató kötetet, melyet D. Udvary Ildikó művészettörténész, a Pesterzsébeti Múzeum igazgatója szerkesztett.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés