bezár
 

film

2023. 10. 02.
Négy izgalmas kategória filmjeit vetítik idén a Szemrevaló Filmfesztiválon
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Négy kategória és rekordszámú vendég várja az érdeklődőket a német nyelvű fesztiválon. Az idei megnyitón a Tűzvörös égbolt című díjnyertes filmet vetítik, melyre a főszereplő, Langston Uibel érkezik vendégként, valamint a közönség az Aranyéveink, A róka, illetve a Sisi és én rendezőivel is találkozhat majd. Szakértői beszélgetésekkel is készülnek a szervezők.

A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös filmszemléjét október 5. és 15. között rendezik meg a budapesti Művész moziban, Debrecenben, Szegeden, Pécsett, idén pedig Veszprém, Európa Kulturális Fővárosa is csatlakozott a programhoz. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is izgalmas és változatos filmeket hoz el a közönségnek a német nyelvű Szemrevaló Filmfesztivál.

A szervezők idén is négy kategóriába sorolták filmjeiket, megkönnyítve ezzel a publikum tájékozódását.

A Vonzások és választások blokkban vetítik Christian Petzold az idei Berlinalén Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját nyert Tűzvörös égbolt című filmjét. A cím egy kiszáradt erdő lángra kapására utal, ami az addig is egyedi helyzetben levő főszereplő baráti társaság szerelmi sokszögét tovább bonyolítja.

Barbara Kulcsar a Juno 11 forgalmazásában a mozikba kerülő Aranyéveink című vígjátéka, valamint A felső szomszédok című, szintén svájci vígjáték is a kategória filmjei, mindkét film örökérvényű kérdéseket taglal a szerelemmel, az új, váratlan helyzetekkel és az újrakezdéssel kapcsolatban.

A Kívülállók és különcök válogatás már a nevéből is sejthetően érdekes, az átlagtól eltérő, izgalmas karaktereket mutat be. Többek között a 2023-as Német és Bajor Filmdíjon egyaránt díjazott Sisi és én című német-svájci-osztrák drámát láthatja a közönség. A film ez alkalommal a már ismert Sissi filmektől eltérően ábrázolja a szereplőket; Susanne Wolff és Sandra Hüller, két igazán egyedi színésznő csap össze a filmben, Tanja Hausner lenyűgöző jelmezeiben.

A róka című, az idei Bajor Filmdíjon díjazott alkotás Adrian Goiginger rendező dédapjának igaz, rendhagyó története is a Szemrevalón lesz először látható a magyar mozikban. Az Alma és Oskar című osztrák-német-svájci-cseh dráma pedig a bécsi művészeti élet „fenegyereke”, Oskar Kokoschka és Gustav Mahler özvegye, az öntörvényű és ambiciózus Alma Mahler destruktív szerelmét tárja a néző elé.
 


A Közösségi konfliktusok blokk a hatalmi viszonyok, felfokozott érzelmek és feszültségek történeteiből válogat. Németország idei Oscar-nevezettje, a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két, a Német Filmdíjon pedig számos további díjat nyert, a Mozinet forgalmazásában a mozikba kerülő A tanári szoba remek példa minderre, hiszen egy tanár állandó feszültségben és embert próbáló környezetben való helytállását meséli el.

Az önéletrajzi ihletésű Nap és beton című német dráma négy tizenöt éves tinédzser drogokkal, bandaháborúkkal és családi pokollal terhelt életét követi, míg a Csak az időjárásról beszélgetnek című, szintén német film egy elsőgenerációs keletnémet értelmiségi nő kalandjait mutatja az ismerősen idegen környezetben, szabadság és kényszerek között, vidéken és a nagyvárosban.

Az Alternatív életformák szintén különleges válogatás. Az Anima – Apám ruhái című, többszörösen díjnyertes német dokumentumfilm igaz történetet mesél el és a nemi és a társadalmi identitás kérdéseiről elmélkedik. Az osztrák-német aktualitás, a Vienna Calling szórakoztató, felvillanyozó és költői doku-musical a bécsi alternatív zene felvirágzásáról.

A program színesítéseként számos vendég érkezik Magyarországra. A közönség találkozhat majd az Aranyéveink, a világszerte több mint száz díjat nyert A róka, a Sisi és én rendezőjével is. A Vienna Calling kapcsán Franz Hergovich és Podlovics Péter zenei szakértők osztanak meg információkat, az Anima – Apám ruhái vetítését követően Zsirka Hella lesz a vendég, a Mindenki az időjárásról beszélget után pedig Király Edit irodalmár segítségével elemzik a filmet.

A Művész moziban tizenkét német nyelvű, magyar feliratos filmet láthat majd a közönség, később Debrecenben, Szegeden, Pécsett és új helyszínként Veszprémben is vetítik a fesztivál legjobb filmjeit.

A jegyelővétel is elindult a budapesti vetítésekre, jegyek ide kattintva érhetőek el.

További információk a fesztiválról pedig itt találhatók.

 

Forrás: Sehenswert I Szemrevaló
Borítókép: Tűzvörös égbolt © Christian Schulz, Schramm Film

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Prikler Mátyás: Hatalom


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés