bezár
 

irodalom

2023. 09. 30.
Szénási Ferenc kapta a Hieronymus-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szénási Ferenc kapta a Hieronymus-díjat A műfordítók számára 1982-ben alapított Hieronymus-díjat idén Szénási Ferencnek adományozta a Magyar Írószövetség által létrehozott Telegdy Polgár István Alapítvány kuratóriuma - tájékoztatta a szervezet az MTI-t pénteken.

A díjat Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke adta át csütörtökön a szervezet székházában. Szénási Ferenc 1946-ban született Budapesten, az ELTE magyar-olasz szakán szerzett diplomát, később doktori fokozatot. Italianista, műfordító és irodalomtörténész, két önálló tanulmánykötetet szentelt a huszadik századi olasz irodalomnak. Hosszú évekig szerkesztője volt a Nagyvilág folyóiratnak, Szegeden, a József Attila Tudományegyetemen modern olasz irodalmat tanított, és az ezredfordulótól szépprózai írásokkal is jelentkezik - áll a közleményben.

A Magyar Írószövetség közleményében felidézi, hogy Szénási Ferenc olyan fontos olasz írók műveit ültette magyarra, mint Italo Calvino, Luigi Pirandello, Alberto Moravia, Umberto Eco, Giuseppe Ungareti, de számos költeményt is fordított, többek között Dante, Petrarca, Salvatore Quasimodo, Eugenio Montale, Edoardo Sanguineti, Mario Luzi műveit. Szénási Ferenc évtizedeken át végzett, magas színvonalú, hiánypótló műfordítói munkásságáért részesült a kitüntetésben - emelik ki a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés