bezár
 

film

2023. 10. 04.
Ezüst Méliés-díjat kapott a Műanyag égbolt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ezüst Méliés-díjat kapott a Műanyag égbolt A legjobb európai alkotásnak járó Ezüst Méliés-díjat kapta a Műanyag égbolt, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta 2123-ban játszódó animációja a Strasbourgi Európai Fantasztikus Film Fesztiválon.

Műanyag égbolt a kitüntetéssel versenybe került az év legjobb európai fantasztikus filmjének járó, a világhírű francia alkotóról, Georges Méliésről elnevezett Arany Méliés-díjért is, amelyet a spanyolországi Sitges Filmfesztiválon jelentenek be a napokban. Az 1996 óta odaítélt díj idei kiválasztottjai közé került korábban Madarász Isti Átjáróház című rendezése is, így mindkét magyar alkotás esélyes az Arany Méliés-díjra.

Az évről évre több ezer résztvevővel megrendezett strasbourgi esemény díszvendége idén a Brazil című kultfilm alkotója, Terry Gilliam volt.

A Műanyag égbolt egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban hág át egy férfi minden szabályt, hogy megmentse a felesége életét. Az alkotók a rotoszkóp technika segítségével forgatták a jeleneteket, azaz kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, Szamosi Zsófiát, Keresztes Tamást, Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót.

Műanyag égbolt filmterve az Inkubátor Program nyerteseként kapott először támogatást 2016-ban, és már a fejlesztését jelentős külföldi érdeklődés is övezte. A koprodukcióban készült alkotás a Filmintézet újabb gyártási támogatása mellett a Szlovák Audiovizuális Alap támogatását, majd az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages támogatását is megkapta. A magyar-szlovák koprodukcióban készült filmet 2024 tavaszán láthatja a francia közönség Sky Dome 2123 címmel és francia szinkronnal. A Műanyag égbolt megtekinthető a Filmio kínálatában.

A Strasbourgi Európai Fantasztikus Film Fesztivál a műfaj egyik legnagyobb nemzetközi seregszemléje, amelyen a fantasztikus filmek mellett thrillerek, film noirok, fekete komédiák, valamint videójátékok és VR filmek is gazdagítják a programot.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés