bezár
 

film

2023. 10. 09.
10 egészestés európai film az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Október 17. és 22. között ismét az év legkülönlegesebb látványú filmjei versengenek egymással az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál programjában. A szervezők idén is olyan filmeket hoznak el a nagyközönségnak, amelyek nem vagy csak elvétve láthatók a magyar mozik kínálatában. 

A szolnoki fesztiválon a legjobb látványtervezés díjáért induló 10 európai alkotás felhozatala színes és változatos: a háborús filmektől a politikai thrillereken át a szeszélyes románcokig a legkülönfélébb műfajokat öleli fel az idei ATAFF-lineup.

Magyarországi premierként érkezik Moldovai Katalin Elfogy a levegő (Without Air) című filmje, melynek vetítése után közönségtalálkozó is lesz. Az intolerancia, az elnyomás és a megfelelési kényszer témáival foglalkozó film a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának segítségével valósult meg, országosan a hazai mozikban november 2-től látható a Mozinet forgalmazásában. Törökország idei Oscar-nevezése az Elszáradt füvekről (About Dry Grasses) témájában hasonló alkotás, egy nehéz, embert próbáló helyzetbe került tanár történetét mutatja be a közönségnek.

A cannes-i filmfesztivál egyik legmegosztóbb alkotása szintén egy tanár útjával foglalkozó film: Jessica Hausner abszurd, hitchcocki thrillerjegyekkel fűszerezett szatíráját, a Club Zérót (Club Zero) is Szolnokon láthatja először a hazai közönség. Hausner rendezése a tanár-szülő kapcsolatban felmerülő felelősségvállalás kérdéseit tárja fel.

Szintén először a fesztiválon mutatkozik be Makszim Nakonesnyi első filmje, a Pillangó látomás (Butterfly Vision), valamint a moldáv rendező, Ion Borș Szén (Carbon) című alkotása. Mindkét történet egyik fő motívuma a háború, ám a két alkotásban teljesen más szemszögből mutatkozik meg. A Szén főszereplője, Dima egy háborús veterán történetein keresztül, míg Lilia, a Pillangó látomás főhőse saját traumái által tapasztalja meg, hogyan hat az erőszak a társadalomra és az egyénre egyaránt.

Életrajzi és valós eseményekre épülő filmek is érkeznek a programba. Utóbbira példa a 2009-ben Szlovákiában lezajlott eseményekből ihletet merítő Hatalom (Power) Prikler Mátyás rendezésében. Prikler a karakterek érzelmeire építve ábrázolja a hatalom rosszindulatát és súlyos erejét. A vetítés után a közönség lehetőséget kap a rendezővel beszélgetni.
Margarethe von Trotta rendezésében az Ingeborg Bachmann – Utazás a sivatagba (Ingeborg Bachmann – Reise in die Wüste) című életrajzi film pedig az ötvenes években híressé vált osztrák költőnő Max Frisch svájci építész-íróval való viharos szerelmi kapcsolatát mutatja be.

A szerelem megrendítő és átalakító ereje kerül a középpontba a szeszélyes és magával ragadó bécsi romantikus filmben, A nyár első havában (First Snow of Summer), az osztrák Chris Raiber debütáló nagyjátékfilmjében.

First Snow of Summer)
Chris Raiber: A nyár első hava © Picture Tree International

Az „időutazás a történelemben” és a „visszatérés a gyermekkorba” tematikák is megtalálhatóak a rendezvény repertoárjában: Petr Václav cseh rendező A bohém (Il Boemo) című filmjében a 18. századi Olaszországba kalauzolja a nézőt, feltárva Josef Mysliveček magával ragadó életét. A verseny (The Chapel) című belga film rendezője, Dominique Deruddere pedig a rangos Erzsébet Királynő komolyzenei verseny kulisszái mögé enged betekintést nézőinek egy fiatal virtuóz zongoraművész társaságában, akinek gyerekkori démonaival kell megküzdenie.

A filmeket háromtagú zsűri bírálja el: Josefine Ásberg átványtervező, Tóth Barnabás filmrendező és Gózon Francisco Balázs Béla-díjas venezuelai magyar operatőr, filmrendező, egyetemi tanár.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon a 10 játékfilm a legjobb látványtervezés díjáért fog versenyezni október 17. és 22. között Szolnokon, a díjakat október 21-én adják át.

A fesztivál részletes programja, a filmek vetítési rendje ide kattintva érhető el:
 

Forrás és borítókép: Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

irodalom

Krasznahorkai László Zsömle odavan című regényéről
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés