bezár
 

film

2023. 10. 10.
Februárig tart az európai filmsikereket bemutató Mozinet Filmnapok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Októberben indul, és egészen jövő februárig tart a 13. Mozinet Filmnapok. A mostani válogatásban öt kiemelkedő alkotást láthatnak 14 városban a filmek szerelmesei, esetenként már hónapokkal az országos mozibemutató előtt.

A Filnapokat idén a Cannes-i Arany Pálmát elnyerő Justine Triet lélektani krimije, az Egy zuhanás anatómiája nyitja majd. A budapesti Puskin moziban október 19-én 19 órakor vetítik a rejtélyes halálesetet a gyermekével egyedül maradt feleség szemszögéből vizsgáló filmet, utána pedig Betlen Anna nőjogi aktivistával és Unoka Zsolt pszichoterapeutával beszélget Veiszer Alinda a látottakról.

Éric Toledano és Olivier Nakache, az Életrevalók és az Eszeveszett esküvő alkotói új vígjátékának, az Egy nehéz évnek is fontos központi alakja a nő, kinek kegyeiért ez esetben egy furcsa baráti páros küzd meg, miközben egy klímaaktivista csoport tagjaivá válnak.

A női-férfi kapcsolat megfilmesítése sem hiányzik az idei programból: Celine Song Előző életek című filmje szívszorító történet az életre szóló döntésekről, kihagyott lehetőségekről és az igaz szerelemről.

A tizenharmadik alkalommal megrendezett Filmnapok az intimitás témáját két film által is tematizálja.

Mind a testi és lelki intimitás is megmutatkozik Anna Hints rendezőnő lenyűgöző operatőri munkával elkészített Smoke Saune Sisterhood című filmjében, amely egy összetartó női közösség szemszögéből tárja fel a tradicionális észt szaunázás legintimebb pillanatait. Az erdőben felállított izzasztókamrában összegyűlő nők teljesen kitárulkozva beszélnek a legféltettebb titkaikról, vágyaikról, traumatikus emlékeikről, miközben a szemünk láttára mosódnak el a test és lélek határai.

Molly Manning Walker első filmje a Hogyan szexeljünk, a 76. Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójának fődíját nyerte el. A film az első perctől kezdve olyan hatalmas energiával dübörög, akár egy felpörgött tinédzser – ígérik a szervezők.

A filmnapok kísérőprogramjaként a filmekhez kapcsolódó témákat tárnak fel szakértők a Mozinet Nagylátószög adásaiban.

A Mozinet holnapja ide, a facebook oldala ide kattintva érhető el.A győri és szolnoki vetítéseket külön facebook eseményekben láthatják.

A Nagylátószög adásai itt érhetők el.

 

Forrás és borítókép: Mozinet

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Ilyen volt az idei Szemrevaló Filmfesztivál
Velencében láttuk Reisz Gábor legújabb filmjét

Más művészeti ágakról

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
irodalom

Sziveri Intézet, Veszprém, 2023. november 8.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés