bezár
 

zene

2023. 10. 11.
Mediterrán és kubai ritmusok a romantika zenéjében
Takács-Nagy Gábor és a Concerto Budapest koncertje a Müpában, október 27-én 19.30-tól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Október 17-én Takács-Nagy Gábor és a Concerto Budapest lép fel a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében – olvasható a mupa.hu-n. 

Mitológia, mediterrán színek, irodalom… Schumann egyetlen operája, a germán mitológiai témát feldolgozó Genovéva alig pár előadást ért meg, ami a szerzőnek újabb depressziós mélyrepülést okozott. Nem úgy, mint az opera borongós hangulatú nyitánya – ez különös módon jóval a librettó előtt elkészült, és már saját korában Európa-szerte számos hangversenyen elhangzott.

A mediterrán és kubai ritmusok egzotikuma minden másnál erőteljesebb hatást gyakorolt a késő romantika francia zeneszerzőire. A Havanaise és a Bevezetés és rondo capriccioso, Saint-Saëns két népszerű zenekarkíséretes hegedűdarabjának első előadói ráadásul a leghitelesebb interpretátorok lehettek: a kubai Rafael Díaz Albertini és a spanyol Pablo de Sarasate. A napfényes hangulatot viszi tovább Mahler legderűsebb, legtöbbet játszott Negyedik szimfóniája is. Ha az első három Mahler-szimfónia a lét és Istenlét komoly kérdéseit taglalta, úgy a IV. a mennybéli életet ábrázolja, méghozzá egy gyermek szemével láttatva. Eredete és megértésének kulcsa Mahlernek A fiú csodakürtje című népi szöveggyűjtemény iránti elfogult szeretetében rejlik, észrevehetjük benne a lelki rokonságot egy korábbi éra naiv romantikájával, amely tele van a tavasz ártatlan örömeivel, virágokkal és madarakkal, és egy olyan világgal, amely mentes minden gondtól, kivéve az örökkévaló gondot, hogy ő vajon viszontszeret-e engem…

Műsor
Schumann: Genovéva-nyitány, op. 81
Saint-Saëns: Havanaise, op. 83
Saint-Saëns: Bevezetés és rondo capriccioso, op. 28
Mahler: IV. (G-dúr) szimfónia
Vezényel
Takács-Nagy Gábor
Közreműködők
Pasztircsák Polina - szoprán 
Teo Gertler - hegedű

Képek forrása: mupa.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen
Recenzió Ábrahám Márta: Chaconne-kézikönyvéről

Más művészeti ágakról

„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés