bezár
 

irodalom

2023. 10. 12.
Veszprémi Szilveszter kapta az Írók Boltja Könyvösztöndíját
A Helyek, ahol rám öröm vár című verseskötetéért
Tartalom értékelése (4 vélemény alapján):
Október 11-én este volt az Írók Boltjában a Könyvösztöndíj átadása a zsűri és az Írók Boltja munkatársai jelenlétében. A díjat Nagy Bernadette és Andócs Andrea adta át, Veszprémi Szilveszter távollétében Balogh Endrének, a Prae Kiadó vezetőjének.

Az Írók Boltja Könyvösztöndíjat 2014-ben alapították a fiatal szerzők támogatására. A 120.000 Ft értékű könyvutalvánnyal járó díjat minden évben egy 35 év alatti, a szépirodalom területén alkotó szerző Könyvhéttől Könyvhétig terjedő időszakban magyar nyelven megjelent könyvéért adják át. A zsűri tagjai idén: Csehy Zoltán költő, műfordító, Nagy Csilla irodalomtörténész, kritikus és Spiegelberger Márk, a bolt munkatársa.

A hármas shortlistre Vados Anna Nincs véna című könyve (Magvető) mellett Németh Gábor Dávid Lebegő arborétum és Veszprémi Szilveszter Helyek, ahol rám öröm vár című kötete (Prae Kiadó) is beválasztotta a zsűri.

A könyvösztöndíj átadására október 11-én, szerdán 17 órától került sor. Először Németh Gábor Dávid, majd Vados Anna, végül Veszprémi Szilveszter távollétében Balogh Endre olvasott fel a shortlistre került könyvekből. Ezt követően Andócs Adrea kihirdette a zsűri döntését, majd Nagy Csilla felolvasta laudációját.

A Helyek, ahol rám öröm vár ismertetője: „Veszprémi Szilveszter első kötete egy 21. századi legkisebb királyfi története, akinek a versek beszélőjeként sikeresen ki kell állnia a próbákat. Először is szembenézni azzal, honnan jött, kik a szülei és milyen a viszonya velük, aztán meg kell küzdeni az összes sárkánnyal, amivel csak találkozik. Célja, hogy megtalálja a saját útját egy másik birodalomban anélkül, hogy megtagadná a múltját. Egyszerre gyerek és felnőtt, magányos és társas lény, vidéki és városi ember, de mindenek felett egy önmagát az élet minden területén kereső költő a felnövés kérdésekkel teli, de teljességében megélt éveiben. A versek sokfélesége a számos próbálkozási irányt, területet, elágazást mutatja, amelyeken végig kell haladni a királyfinak ahhoz, hogy megtalálja a helyet, ahol otthonra talál, sőt ahol betöltheti a helyét, azzal a tudattal, hogy minden állomás ideiglenes, csak a létezés lehetőségeibe és a már megszerzett tudásba, épülő identitásába kapaszkodhat.”

A Lebegő arborétum és a Helyek, ahol rám öröm vár is megvásárolható a Prae Kiadó webshopjában. 

Vados Anna könyve itt kapható az Írók boltjában

Eddigi díjazottak: Harmath Artemisz, Sirokai Mátyás, Szabó Imola Julianna, Pál Sándor Attila, André Ferenc, Szendi Nóra, Vajna Ádám, Borcsa Imola, Puskás Panni és Hegedüs Vera.

Helyek, ahol rám öröm vár

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés