bezár
 

film

2023. 10. 16.
A tanárok helyzetét állítja középpontba a háromnapos Tanítanék Filmnapok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Tanítanék Filmnapokon 2023. október 26. és 28. között három egymást követő napon három tanári témájú filmet láthat a közönség premier előtt a budapesti Corvin Moziban.    

Magyarországon különlegesen aktuális témával foglalkozik a Filmfesztivál, melynek célja, hogy 3 három különböző történet által bepillantást engedjen 3 tanár eltérő, de mégis hasonlóan erőt próbáló helyzetébe.

Október 26-án, csütörtökön 19 órakor a Corvin Moziban Ilker Çatak filmjét, A tanári szobát, Németország idei Oscar-nevezettjét  vetítik. A tanári szoba egy tanár állandó feszültségben és embert próbáló környezetben töltött napjairól mesél, és megérdemeltem tudhatja magáénak többek között a legjobb filmnek, valamint a legjobb rendezésért és a legjobb vágásért járó a Német Filmdíjakat is.

A második napon, pénteken, Moldovai Katalin filmje, az Elfogy a levegő lesz látható. E film is egy igazságtalan helyzetbe került tanárnő, Ana napjait mutatja be, miután a nő egy férfiszerelmet ábrázoló filmet ajánl diákjainak. Az egyre kíméletlenebb, a munkáját ellehetetlenítő eljárás nemcsak Ana egzisztenciáját veszélyezteti, de minden emberi kapcsolatát is próbára teszi. Az Elfogy a levegő szerepelt a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjában, majd a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon versenyzett.

Október 28-án Nuri Bilge Ceylan új filmje, az Elszáradt füvekről szerepel a programban. A török rendező egy kis falu tanárának helyzetét mutatja be a közönségnek. A főszereplő legnagyobb vágya, hogy kitörjön a beszűkült, unalmas közegből és Isztambulban taníthasson. A férfi egyhangú élete egy vonzó tanárnő megjelenésével és az iskolában kirobbanó botránnyal fenekestül felfordul. Diákjaik ugyanis a hatalmukkal való visszaéléssel vádolják meg őket. A film szintén a 2024-es Oscarra nevezett alkotás.

A Tanítanék Mozgalom 2016-ban indult el a miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete által publikált, a közoktatás válságáról szóló nyílt levél eredményeként. Azóta számos tömegrendezvényt szerveztek, mint például az „esernyős” tüntetésként elhíresült oktatási demonstrációt.

Az idei Filmnapokat idén két tematikus beszélgetés is kiegészíti.

Az első napon A tanári szoba vetítése után Tóth Jakab (Partizán) beszélget Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivistával a gyermekjogi oldalról, az iskolai szegregációról, a társadalmi integráció fontosságáról, és arról, hogy az oktatási rendszerben hogyan jelennek meg a társadalmi különbségek a bemeneti és a kimeneti oldalon egyaránt.

Október 27-én pedig Gulyás Márton (Partizán) beszélgetőpartnere Törley Kata, a Tanítanék pedagógusmozgalom egyik vezetője lesz, arra keresik a választ, vajon mennyi mozgástere van egy tanárnak abban, hogy mit taníthat? Mi a tanár személyes megélése, mennyire érzi magát korlátozva?

A bevételt a szervezők teljes egészében a Tanítanék Mozgalomnak ajánlják fel. A jegyelővétel elindult, ide kattintva érhetik el a Corvin Mozi oldalát.
 

Forrás: Tanítanék Filmnapok
Borítókép: Elfogy a levegő

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés