bezár
 

irodalom

2023. 10. 20.
Orlai Petrics Soma kamarakiállítás a PIM-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Orlai Petrics Soma kamarakiállítás a PIM-ben Új időszaki kiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). Az események lelke: Orlai Petrics Soma Szép Ilonka-festménysorozata (1858 - 1866) című kamaratárlat csütörtöktől látogatható.

Orlai Petrics Soma alkotói vállalkozása Vörösmarty Mihály Szép Ilonka című, 1833-ban keletkezett elbeszélő költeményét dolgozza fel. A nyolc darabból álló olajképegyüttes témájánál és megvalósításánál fogva az irodalomtörténet és a művészettörténet számára is kuriózum - áll a PIM MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, a teljes sorozatot most láthatja először a nagyközönség múzeumi környezetben.

Orlai Petrics Soma (1822-1880) képzőművészeti tanulmányait Pesten, Bécsben és Münchenben végezte. A 19. századi magyar történelmi festészet meghatározó képviselőjeként működött. Ugyanakkor az irodalom mint ihletforrás és téma végig fontos maradt számára. Közeli barátja és másod-unokatestvére, Petőfi Sándor munkássága mellett Vörösmarty Mihályé is ösztönző hatást gyakorolt művészetére.

Orlai Szép Ilonka-sorozata csaknem 150 évig az azt megrendelő Peterdi család tulajdonában volt. 1959-ben már felajánlották a Petőfi Irodalmi Múzeumnak, akkor a vásárlás anyagi forrás hiányában nem jött létre. 2016-ban a Kieselbach Galéria téli aukcióján bukkant fel. Végül 2018 őszén a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja jóvoltából letétként került a Petőfi Irodalmi Múzeumba.

A Szép Ilonka-ciklus finom szimbolikával átszőtt, kiérlelt festői programja szép példáját nyújtja az irodalom és a képzőművészet, a költő és a festő találkozásának - emelik ki a közleményben.

Mint írják, a festménycsoport négy meghatározó motívuma (vadászat, virág, ablak, természet) kapcsolódási pontokat kínál a mai befogadónak a képekhez és a vershez. A sorozat mellé választott kortárs munkák is rajtuk keresztül lépnek párbeszédbe a Szép Ilonka-történet belső mozzanataival, tétjeivel, felvetéseivel, mindazzal, amit Orlai az események lelkének nevezett.

A kiállításon résztvevő kortárs művészek között van Birtalan Zsolt, Bondor Csilla, Körei Sándor és Uray-Szépfalvi Ágnes.

A tárlat, amelynek kurátora Mészáros Zsolt, látványtervezője pedig Mihalkov György, 2024. március 31-ig látogatható.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés