bezár
 

színház

2023. 10. 20.
Roma színház testközelből
VI. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Roma színház testközelből Megannyi generáció el nem mondott története észrevétlenül határozza meg a családok sorsát és a közbeszédet. Idén a VI. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál során öt roma színház produkcióit ismerhetjük meg. Olasz, svéd, román és magyar alkotók saját tapasztalataikból merítkezve, valós és fikciós történeteken keresztül mutatják meg az európai múlt és jelen kevéssé ismert arcait. Idén az Eötvös10 Művelődési Házzal közösen megvalósított fesztivál mottója: Generációk - közölték a fesztivál szervezői.

Az Európai Unió első nemzetközi roma színházi találkozójának hagyományát folytatva, idén november végén és december elején kerül megrendezésre Budapesten a Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál hatodik kiadása. Ajánljuk azoknak, akik szeretnek új világokat megismerni, és nem riadnak vissza attól, hogy felülvizsgálják saját nézeteiket.

Szkéné színház

Az első produkció a svéd rendező, színész és aktivista Lindy Larsson családi története mellett Svédország sötét titkait valamint Strindberg és más “nagyok” cigányellenességét veszi fókuszba. A Független Színház Magyarország két előadása a nagyapák, apák és fiúk terhelt viszonyait, illetve  az elmúlt fél évszázad társadalmi történéseit helyezi új keretbe. A római Rampa Prenestina és a hazai Szívhang Társulat szegregáltan élő roma közösségek tagjait hívja a világot jelentő deszkákra, hogy megosszák történeteiket, amelyek jobbára ismeretlenek a nagyközönség előtt. A romániai Giuvlipen pedig a legfiatalabb generáció felé fordul, akiknek életét egyre jobban a Tik-Tok határozza meg. Mit tanulhatunk szüleinktől és gyerekeinktől, hogy jobban alakíthassuk saját életünket? Mi az, ami eltérő és mi az, ami közös bennünk romákban és nem romákban: emberekben?

Részletes programleírás és jegyvásárlás az Eötvös10 Művelődési Ház honlapján.

A fesztivál történetéről és az előző évek előadásairól itt található információ.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Üvegcipő a Vígszínházban

Más művészeti ágakról

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés