bezár
 

film

2023. 10. 29.
Hartung Dávid kapta a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Larry című film fényképezéséért Hartung Dávid kapta a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a seregszemle elismeréseit szombaton adták át a szegedi Belvárosi moziban - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A magyar operatőr a Bernáth Szilárd rendezte filmmel elnyerte a diákzsűri elismerését és a CinProCaSR-díjat is.

Daniil Fomichev az orosz Emperor operatőreként kapta a legjobb nagyjátékfilmért járó díjat, míg a dokumentumfilmek kategóriájában Pálos Gergely által fényképezett Saját erdőt választották a szekció legjobbjának. A kisjátékfilmek közül az új-zélandi Datsunt - operatőre Marty Williams -, míg a kísérleti filmek kategóriáján belül az Elsewhere című mexikói filmet - fényképezte Argenis Salinas Pineda - látta legkiemelkedőbbnek a szakmai zsűri.

A VisionTeam és a Special Grip Hungary legjobb fiatal operatőrnek Füzesi Tamást választotta, aki a Hajszálrepedés című rövidfilmjéért érdemelte ki a nívós, eszközhasználatot magába foglaló díjat. A Lesen című film fényképezéséért Szebeni Gábor kapta Szeged Város díját.

A fesztivál idei életműdíját Andor Tamás Balázs Béla-díjas operatőr vehette át. A többek között Schiffer Pállal, Bacsó Péterrel és Makk Károllyal együtt dolgozó 85 éves művész több mint félszáz filmben dolgozott, képei örökre beírták magukat a magyar filmtörténelembe.

A fesztivál történetében először megrendezett Magyar Operatőrök Hete szekcióból két filmet részesített elismerésben a Magyar Operatőrök Társasága: Veszélyes lehet a fagyi és a Szelíd képeiért Szilágyi Gábor, illetve Nagy Zágon a Horus archívum egy különleges képét, A bomlás virágait kapta meg.

A szegedi születésű Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba állító fesztivál versenyprogramjában a csaknem négyszáz nevezésből húsz kisjátékfilmet, nyolc-nyolc nagyjáték- és dokumentumfilmet, illetve négy kísérleti filmet válogattak be.

Képek forrása: Larry és Zsigmond Vilmos Film Festival facebook oldal

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

David Gordon Green: Az ördögűző: A hívő
Priscilla a velencei filmfesztiválon

Más művészeti ágakról

art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel
gyerek

Budapesten, Debrecenben és Szegeden 2024. januárjában
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés