bezár
 

art&design

2023. 10. 30.
Roma képzőművészeti pályázat
Megvan a nyertes
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ferkovics József Dunaparton című olajfestményének ítélte oda az első helyezést a szakmai zsűri az MBH Bank Művészeti Alapítvány által meghirdetett pályázaton.

A roma kortárs művészet elősegítésére kiírt pályázat győztes alkotását az alapítvány megvásárolja, emellett alkotójának további anyagi támogatást biztosít egy saját kiállítás szervezéséhez - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A díjátadó az alapítvány székhelyén, a Hungarian Art & Business épületében (HAB) volt, az Art Market Budapest nemzetközi képzőművészeti vásár kiegészítő eseményeként. Az MBH Bank Művészeti Alapítvány a közelmúltban hirdetett pályázata a roma művészet láthatóságának növelését és támogatását, valamint a művészek tevékenységének ösztönzését célozta.

Az eseményen Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapítója és igazgatója, valamint Vékony Délia, a HAB művészeti igazgatója mondott köszöntőbeszédet. A díj odaítéléséről a Kőnig Frigyes képzőművész, egyetemi tanár és Káli-Horváth Kálmán képzőművész, író által alkotott szakmai zsűri döntött. Ferkovics József Dunaparton című olajfestményét az MBH Bank Művészeti Alapítvány megvásárolja, az alkotás a gyűjteményének első darabja lesz.

A közlemény kiemelte: Ferkovics József tehetségére már kisgyermekkorában felfigyeltek tanárai, tizenhárom évesen Japánban egy nemzetközi gyermekrajzversenyen második lett. Tanulmányait a pécsi Képző- és Iparművészeti Középiskolában, majd Budapesten a Képző- és Iparművészeti Főiskolán folytatta. Alkotásai szerepeltek a Roma Képzőművészek III. Országos kiállításán, a székesfehérvári Csók István Képtárban, a Magyar Nemzeti Galéria Az emlékezés színes álmai című kiállításán, holokauszt témájú grafikai sorozata a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban.

A Hungarian Art & Business kulturális központ a hazai és régiós kortárs művészeti színteret támogatja. A HAB a művészeknek kiállításokat, alkotóműhelyeket biztosít, továbbá szakmai együttműködéseket és nemzetközi kapcsolatokat épít.

Fotó:Szakony Attila. Forrás: zaol.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Csáki László: Kék Pelikan
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés