bezár
 

irodalom

2023. 10. 30.
Nem támogatja az NKA a Szépírókat
A Szépírók Társasága közleménye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Őszi fesztiválja, közgyűlése és díjátadója utáni első munkanapra időzítve érkezett meg a Szépírók Társaságához a hivatalos értesítés arról, hogy a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalom Kollégiumaa tavalyi radikális csökkentés után úgy döntött, a 2024-es évre indoklás és fellebbezési lehetőség nélkül teljesen megszünteti a Társaság támogatását – értesítette a Szépírók Társasága elnöksége 2023. október 30-án a prae.hu művészeti portált.

A Szépírók Társaság leszögezi: „Mivel a pályázatunkat az előző évek sikeres pályázatai anyagaival megegyező színvonalon, hasonló tartalommal állítottuk össze, valamint az igényelt költségvetésünket is az általunk is ismert, szerényebb méretű keretösszegnek megfelelően terveztük meg; és mivel „a jelentős, legalább egy évtizedes hagyománnyal rendelkező, reprezentatív magyarországi (...) írószervezetek, melyek taglétszáma a pályázatot megelőző évben legalább száz fő, és éves rendszerességgel szerveznek a pályázati célban megjelölt programokat” számára kiírt pályázaton éppen a negyedszázados múlttal, négyszáz taggal rendelkező és évi száz programot megvalósító Szépírók Társasága nem bizonyult érdemesnek a támogatásra, így a döntést nehezen tudjuk máshogy értelmezni, mint a hazai független irodalmi-kulturális civil közösség elleni, a független színházak kivéreztetéséhez hasonló egyértelmű és nyílt politikai támadásként, elhallgattatási szándékként. Tagjaink: a könyvkiadásban, a recepcióban és az irodalom népszerűsítésében évente publikációk ezreivel jelen levő magyarországi és határon túli szerzők maradnak így önképviseleti lehetőség nélkül. Az imént ismertetett pályázati kiírásnak megfelelő írószervezetek közül ráadásul egyedüliként, ami újfent megerősíti a döntés diszkriminatív voltát."

A Szépírók Társasága adománygyűjtő oldala itt érhető el.

December 20., szerda estére Szépírók Támogatói Estet szervez, melynek részleteivel hamarosan jelentkezik.

 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Grecsó Krisztiánnal
Október 16-án bemutatták Áfra János legújabb verseskötetét
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 6. nap
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 2. nap

Más művészeti ágakról

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
gyerek

Budapesten, Debrecenben és Szegeden 2024. januárjában
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés