bezár
 

film

2023. 10. 31.
A Libertate '89 - Nagyszeben nyitja a 17. Román Filmhetet
Román Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban november 7. és 12. között
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
 A magyar koprodukcióban készült Libertate '89 - Nagyszeben című film nyitja a 17. Román Filmhetet az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a román filmművészet új termése mutatkozik be. A vetítés után a rendezővel, Tudor Giurgiuval Gyenge Zsolt filmkritikus beszélget.

A filmhéten hat filmet láthat a közönség november - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Nicolae Ceaucescu kommunista vezető bukását és a rezsim elleni véres rendszerváltás történetét feldolgozó Libertate '89 - Nagyszeben csak november 16-án kerül a magyar mozikba, így premier előtt lesz látható a filmünnep nyitó darabjaként. A vetítés után a rendezővel, Tudor Giurgiuval Gyenge Zsolt filmkritikus beszélget.

prae.hu

A válogatásban szerepel a román filmművészetre jellemző, szatirikus hangvételű Derék emberek című alkotás, amely Paul Negoescu új fekete komédiája, és nyolc román nemzeti filmdíjat nyert.

Vetítik még az elsőfilmes moldáv rendező, Jon Bors Szén című alkotását, Mihal Sofronea A szelek nyomában című romantikus filmdrámáját, valamint egy magashegyi thrillert, Daniel Sandu Az apa, aki hegyeket mozgat meg című alkotását. A válogatásban szerepel továbbá Oana Giurgiu Alkalmi kémek című dokumentumfilmje, amely azokról a Kelet-Európából származó zsidó önkéntesekről szól, akiket a britek ügynökként juttattak vissza szülőföldjükre a második világháborúban. Oana Giurgiuval az Alkalmi kémek című film vetítése után lehet találkozni, a Derék emberek után pedig a forgatókönyvíró párost, Radu Romanciucot és Oana Tudort látják vendégül a szervezők.

A rendezvény a Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Képek forrása: port.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
A 14. Frankofón Filmnapokról
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés