bezár
 

art&design

2023. 11. 07.
Az év madárfotósa 2023 fotópályázat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Díjátadóval és a nyertes fotókból összeállított, január közepéig látható kiállítás megnyitójával zárult a Birdo - Az év madárfotósa 2023 fotópályázat. A magánszemélyek kezdeményezésére indult, kétfordulós fotópályázatra mintegy 2500 fotó érkezett.

A Birdo - Az év madárfotósa verseny Magyarországon az egyetlen olyan fotópályázat, amelynek a madarak a főszereplői. A pályázat kiírói szeretnék elérni, hogy bővüljön a madarakat szerető és védő, elkötelezett emberek köre.

Mint írják, a pályázaton kizárólag etikus elvek alapján fotózott képeket fogadnak el, amelyek készítése a madarakat szaporodásukban és természetes mozgásukban nem akadályozta. A madárfotósok 10 különböző kategóriában versenyezhettek, nevezési díj nélkül.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az Óriások csarnokában megtartott díjátadón összesen 51 alkotás, kategórianyertes és különdíjas fotók kaptak elismerést. Ebben az évben bővült a Dokumentum kategóriába nevezők köre, növelve az esélyét annak, hogy jövőre még többen nyújtsanak be madár- és élőhelyvédelmi projekteket bemutató fotósorozatot.

A fotópályázat összesített fődíjasa, a Birdo - Az év madárfotósa 2023 cím birtokosa Daróczi Csaba természetfotós lett, aki a második fordulóba jutott fotóival összesítve a legmagasabb pontszámot érte el. Az év ifjú madárfotósa 2023 címet Koncz-Bisztricz Tamás érdemelte ki. Az év madárfotója díjat Horváth Tibor Szerelem a tavon című alkotása nyerte el.

A pályázat értékelését az idén nyolc tagúra bővült, neves fotósokból és madarászokból álló, szakmai zsűri végezte, elnöke Imre Tamás természetfotós volt. A zsűri új tagja a díjátadó házigazdája, egyben a pályázat egyik szakmai támogatója, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója, Sós Endre. A zsűritagok a második fordulóba jutott több mint 500 alkotást pontozták, így alakult ki a végeredmény.

A díjátadó ünnepség a nyertes fotókból összeállított kiállítás megnyitójával zárult. A látványos madárfotókat bemutató tárlat a Csillagtérben egészen január közepéig tekinthető meg a budapesti állatkert rendes nyitvatartási idejében.

A verseny szakmai támogatója a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Főváros Állat- és Növénykert, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, médiatámogatója pedig a Természetfotó Magazin.

 

Fotók: Birdo - Az év madárfotósa - Bird Photographer of the Year Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
Aknay János képei a szentendrei Skanzen Galériában
Sors-ökológia, Budapest, Kis Présház, 2023. szeptember 15.
art&design

Interjúk a Csontváry 170 kiállítás látogatóival

Más művészeti ágakról

gyerek

Budapesten, Debrecenben és Szegeden 2024. januárjában
építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
Kritika Kali Ágnes Megvakult angyalok című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés