bezár
 

film

2023. 11. 11.
Átadták a 9. Magyar Speciális Filmfesztivál díjait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Húsz díjat osztottak ki a 9. Magyar Speciális Filmfesztiválon, a fogyatékossággal élők nemzetközi filmes seregszemléjén, amelyen 60 filmet láthatott a közönség.

Mint kiemelik, a rendezvény az egyetlen olyan tematikus filmfesztivál Magyarországon, amely a fogyatékossággal élők életére hívja fel a figyelmet.

A november 9-ig tartó filmfesztiválon hat kontinens 33 országából beérkező 192 alkotásból 60 filmet mutattak be a rendezvény három napján Budapesten. Az idei évben először Egerben, Szolnokon és Szombathelyen tartottak vetítéseket, kiegészítve a fővárosi helyszínt.

A beérkezett pályaművek között megtalálhatók voltak a fogyatékossággal élő, speciális filmesek munkái és a professzionális filmkészítők alkotásai is.

A szervezők szakmai kerekasztal-beszélgetéssel, jótékonysági koncerttel és Gömbös Olivér Futottam Holdversenyt című könyvének zenés-verses bemutatójával várták az érdeklődőket.

„Az alkotás folyamata lélekemelő élmény, benne lenni vagy ezt segíteni hatalmas érték, a szervezők ebben a szellemben végzik munkájukat, nekik a film nem a hírnevet és a csillogást jelenti, hanem a szolgálatot, a társadalmi szolidaritást és az alázatot.”

Fábián Gábort, a szervező egyesület elnökét is idézik, aki a célkitűzéseiről elmondta: a Magyar Speciális Mozgókép Egyesületnek és a fesztiválnak is kiemelt célja, hogy a mozgókép, a film eszközét a társadalom hátrányos helyzetű csoportjai számára is minél könnyebben elérhetővé és akár napi szinten felhasználhatóvá tegye.

Kiemelik, hogy a világháló segítségével a rendezvényt figyelemmel kísérhették annak a 33 országnak az alkotói is, akik pályáztak a fesztiválra.

A filmfesztivál nagydíjait két magyar film, Az erdő védelmezője és a Nem a méret a lényeg, avagy élet 150 centi alatt című alkotás nyerte el.

Aranyszárny nagydíjat kapott a Ballada a három patkányról (Magyarország) és a 15 Years (Egyesült Királyság) című film.

Az Arcaink nagydíjat a Naplemente! A legértékesebb arany a Földön (Magyarország) és a Water, Wind, Dust and Bread (Irán) című alkotás nyerte el.

Együtt nagydíjat kapott a Harmadnap (Magyarország), és a GOSIA@TOMEK (Németország) című film.

Különdíjjal jutalmazták a Csabi, a Szépséges szörnyeteg, a Történetek a telómból, a Veled-Melletted és a Riporter születik című magyar filmeket, továbbá a Romániában készült This World is My Arena, valamint az Egyesült Királyságból érkező Unconquered, Cross the Sky és The Singer című alkotásokat. Szintén különdíjat kapott az ásotthalomi filmes csoport.

A zsűri elismerő oklevélben részesítette a Fügefa Gyümölcsei Alapítványt, Kulcsár Bálintot és a Rum-Kastély EGYMI Médiaszakkörét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés