bezár
 

zene

2023. 11. 16.
Folytatódik az operaházi Sztárestek zongorával című sorozat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Piotr Beczala fellépésével folytatódik a Sztárestek zongorával című sorozat november 26-án a Magyar Állami Operaházban: a lengyel sztártenor Karlowicz, Dvorák, Csajkovszkij és Rahmanyinov műveiből összeállított dal- és áriaestet ad elő Helmut Deutsch zongoraművész közreműködésével.

Mint írták, Piotr Beczala az Opera 2023/24-es Szláv szezonjának tematikájába jól illeszkedő, késő romantikus műsorral érkezik az operaházi estre.

Az első részben előbb Mieczyslaw Karlowicz 19. századi lengyel zeneszerző - két kortárs költő, Kazimierz Przerwa-Tetmajer és Kazimierz Glinski, többségében szerelmes verseire írt - dalai lesznek hallhatók, majd a cseh Antonin Dvorák - a bécsi tenor, Gustav Walter felkérésére komponált - Cigánydalok című ciklusa csendül fel, amelynek verseit a cseh költő, Adolf Hejduk írta és fordította német nyelvre a szerző kérésére.

Az est második felében a lengyel tenor orosz szerzők műveit énekli: előbb Pjotr Ilijcs Csajkovszkij, majd Szergej Rahmanyinov megzenésítésében hallhatók Johann Wolfgang Goethe, Lev Alekszandrovics Mej, Alekszej Tolsztoj, Alekszej Plescsejev, Alekszej Apuhtyin, Ekaterina Beketova, Alekszandr Puskin és Fjodor Tyutcsev ismert szerelmes vagy épp melankolikus költeménye.

A dalest lengyel, cseh és orosz blokkjait egy-egy ária is színesíti, így Moniuszko A kísértetkastély, Dvorák Ruszalka és Csajkovszkij Anyegin című operájából is elhangoznak részletek Piotr Beczala és Helmut Deutsch előadásában.

Mint a közleményben emlékeztetnek, a nemzetközi sztártenor Lengyelországban született, itt is kezdte meg zenei tanulmányait, amelyeket később Svájcban folytatott. Karrierje ezt követően Linz és Zürich operaházaiban indult újtára. Piotr Beczala nevét a 2000-es évek elején rövid időn belül Európa minden jelentős színházának közönsége megismerte, 2006-ban a San Franciscó-i Operában és a New York-i Metropolitanben is bemutatkozhatott, ahol azóta is rendszeres vendég. Slavic Opera Arias (Szláv operaáriák) című lemezét az Opera News 2011 legjobb felvételének nevezte.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Luca Guadagnino: Challengers
Petőfi Sándor válogatott művei törökül
Dev Patel: A Majomember


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés