bezár
 

film

2023. 11. 21.
Magyar filmek fődíjai
Marokkóban, Szlovéniában és Portugáliában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmje a marokkói Szale városában megrendezett szemle, míg Császi Ádám Háromezer számozott darab című alkotása a ljubljanai nemzetközi filmfesztivál fődíját nyerte el a hétvégén. Gauder Áron Kojot négy lelke című animációja a portugáliai Espinhoban, a Cinanimán lett a legjobb és a bolognai Future Filmfesztiválon is díjazták.

A marokkói Szale városában megrendezett filmfesztivál nemzetközi zsűrije a fődíjjal jutalmazott Hat hét "formai és technikai magabiztosságát, művészi kivitelezését és mély emberségét" méltatta. "Eleven elbeszélőmódjával és eredeti forgatókönyvével a nézőket előítéleteik újragondolására készteti" - idézi a Nemzeti Filmintézet tájékoztatója a zsűri szavait.

Szakonyi Noémi Veronika rendező és állandó alkotótársa, Vincze Máté Artur forgatókönyvíró Hat hét című drámája az önkéntes örökbefogadás témáját dolgozza fel és a SPARKS gyártásában, Romwalter Judit producer irányításával készült.

Császi Ádámnak, a ljubljanai nemzetközi filmfesztivál fődíjával jutalmazott, Háromezer számozott darab című fekete komédiája a zsűri méltatása szerint, különleges szereplőgárdával készült alkotás, amely egy nehéz sorsú fiatal romákból álló színházi társulat szürreális utazását mutatja be, olyan kérdéseket feszegetve, hogy lehet-e a rassz témájáról rasszizmus nélkül beszélni vagy szükségszerű-e a kisebbség és a többség kölcsönös gyűlölete. A film Császi Ádám és Lengyel Balázs forgatókönyvéből készült, producere Bodzsár István, társproducere Sipos Kornél. A film elérhető a Filmio kínálatában.

Portugália nagyszabású animációs fesztiválján, az Espinhoban immár 23. alkalommal megrendezett Cinanimán Gauder Áron a Kojot négy lelke című animációs filmje nyerte el a fődíjat, míg Bolognából a Future Filmfesztivál Green Future díját vihette haza a hétvégén. A film az indiánok teremtésmítoszán keresztül az egész emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet. A klímaválság kérdéseit feszegető, különleges látványvilágú animáció a Cinemon Entertainment gyártásában készült, producere Temple Réka.

A Cinanima fesztiválon a legfiatalabb magyar filmesek munkáit is méltatták: Hegyi Olivér A szív kertje címmel készült munkája a legjobb animációs rövidfilm díját nyerte el, Tóth Lili Pipás című filmjét pedig elismerő oklevéllel jutalmazták - olvasható a közleményben.

A képek forrása a Nemzeti Filmintézet honlapja.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem

Más művészeti ágakról

irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
irodalom

A Gyász, hagyaték és túlélet József Attilánál alcímet viselő könyv a Kortárs Kiadó gondozásában látott napvilágot


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés