bezár
 

zene

2023. 11. 24.
Az SZFE és a Bartók Konzervatórium együttműködése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Bartók Béla Konzervatórium és az SZFE hosszútávú együttműködést szervez, ezzel is elősegítve a zenészek és a zeneipari háttérmunkások közös munkára való felkészítését – értesült a prae.hu művészeti portál.

A Színház és Filmművészeti egyetem Mozgókép szakja és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium Jazz tanszaka hosszú távú együttműködést épít az idei tanévtől kezdve. Céljuk a két intézmény kapcsolatának erősítése, széleskörű szakmai együttműködés, valamint egymás képzéseinek kölcsönös kiegészítése. 

Böhm Dániel óraadó tanár, aki az SZFE másod- és harmadéves Mozgókép szakos hangmester-hallgatóknak tart zenefelvétel tantárgyból órákat, olyan helyszínt keresett, ahol hallgatóival a zenei hangfelvételek készítését gyakorolhatják. Böhm, egykori jazz-nagybőgős választása – érintettsége révén – a Bartók Konzervatórium Jazz tanszakára esett. A zenefelvétel-gyakorlat órák ötletével felkereste Pozsár Mátét, aki immár második éve vezeti a Jazz tanszakot. Az egyeztetések során olyan együttműködést dolgoztak ki, amely mindkét képzés munkáját előremozdítja, és segítségével egymás erőforrásait előnyösen és kölcsönösen használhatják. 

1

Böhm zenefelvétel-gyakorlat órái megtartásához helyszínre és hangszeren játszó zenészekre volt szüksége. A Bartók Konzi Jazz tanszakos hallgatóinak zenekari gyakorlat és egyéni főtárgy óráin a jazz hangszerapparátusának jelentős része megjelenik, akusztikus és elektroakusztikus hangszerek felvételére is lehetőség nyílik.

2

A konzis diákok részéről a hangfelvételek készítésének igénye folyamatosan növekszik. Ma már nincs olyan kurzus, verseny vagy felvételi meghallgatás, ahol a jelentkezésnek nem feltétele egy professzionális hangfelvétel. A zenefelvétel-gyakorlat óra egyben a konzisok féléves stúdiógyakorlata és stúdiónapja lesz, ahol professzionális körülmények között, az SZFE eszközeivel és szaktanulóival közösen készíthetik el a felvételi meghallgatásokhoz, jazz zenei versenyekhez, vagy koncertfelkérésekhez szükséges hangfelvételeket. A kiválasztott felvételek utómunkáin az SZFE hangmester szakos diákjai dolgoznak, ami számukra szintén vizsgafeladat.

3

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés