bezár
 

art&design

2023. 11. 30.
Keserü Ilona munkáiból nyílik kiállítás az MNG-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Önerejű képek címmel, grafikai életművéből összeállított kiállítással tiszteleg a kortárs magyar képzőművészet egyik legnevesebb alakja, Keserü Ilona előtt csütörtöktől a Magyar Nemzeti Galéria (MNG).

Az MNG grafikai kabinetjében megtekinthető kiállítás Keserü Ilona munkásságának egy kevésbé "kirakatban" lévő aspektusából, a grafikai életműből ad retrospektív áttekintést - mondta el a tárlat csütörtöki megnyitóján a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója.

Baán László kiemelte: a válogatás apropóját a művész születésének 90. évfordulója adja, a kiállítás éppen Keserü Ilona születésnapján nyílik meg.

Mint felidézte, Keserü Ilona egy 1969-es tárlatának megnyitóján Ottlik Géza mondott beszédet, rámutatva, hogy az igazán nagy művészet négy dologról: az igazságról, a bátorságról, a tisztaságról és a rendről beszél. Ez mind igaz Keserü Ilonára, akinek pályafutásából egy nagy, egyedi, autonóm és egyetemesen érvényes művészet bontakozott ki - hangsúlyozta.

Kevés kortárs alkotó képes arra, hogy művészetébe idézőjelek nélkül, úgy építse be a múltat, mint ő, szerves részévé téve egy ízig-vérig kortárs életműnek - emelte ki Baán László.

Hessky Orsolya, az MNG grafikai gyűjteményének vezetője elmondta, a művésszel együttműködésben kialakított tárlat több olyan munkát is bemutat, amely most szerepel először kiállításon. A grafikai munkásságból a csomópontokat kiválasztó válogatás szépen vezet végig a pályakezdés világot, környezetet megfigyelő és megragadó, figurális rajzaitól a látásmód intuitív, belső érzéseket megjelenítő szín- ás jelfestészetéig - közölte.

A pálya elejének figurális rajzain végigkövethető a vonal fejlődése, a Martyn Ferencnél töltött tanulóévektől kezdve a bulgáriai nyári benyomásokon keresztül az első olaszországi út élményeiig, majd megjelennek az absztrakció felé tett lépések, a sírkőmotívum feltűnése és beépülése, végül az ezt követő, a színhez kapcsolódó kísérletek eredményei egészen a legutóbbi idők legutóbbi ötleteiig - méltatta a válogatást.

A tárlat ajánlója emlékeztet: Keserü Ilona munkássága nemcsak Magyarországon, de nemzetközi szinten is elismert és megbecsült, az alkotó művészi nagysága az elmúlt évek számos külföldi kiállítása után immár nemzetközileg is vitathatatlan.

A Nemzeti Galéria kiállítása Keserü Ilona hét évtizeden átívelő, eddig kevésbé tárgyalt grafikai munkásságát ismerteti olyan ikonikus, sokszorosított eljárással és egyedi rajztechnikával készült darabjainak bemutatásával, mint a korai tanulmányok, külföldön készült tusrajzok, a hatvanas évek végén született balatonudvari sírkőmotívumos művek, az úgynevezett utóképek a nyolcvanas-kilencvenes évekből, vagy a Lény - Színugrások napjainkból.

A Csizmadia Krisztina kurátor által rendezett kiállításon a művész budapesti műterméből válogatott 64 mű látható csütörtöktől 2024. január 28-ig.

Fotó: az MNG Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés