bezár
 

art&design

2023. 12. 01.
Kovásznai György munkáiból nyílt kiállítás a METU-n
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kovásznai György festőművész, animációs filmrendező hatvanas-hetvenes évekbeli filmjeit és képeit mutatja be a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Művészeti Galériájának új kiállítása.

Az egyetem a Nemzeti Filmintézettel és a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvánnyal együttműködésben szervezte meg a Kovásznai György: Avantgárd animáció & festészet című tárlatot, amellyel a negyven éve elhunyt festőművészre és animációs filmrendezőre emlékeznek.

Kovásznai György (1934-1983) a 20. századi magyar művészet különleges, innovatív alakja. A modernizmusból merítő, a nyolcvanas évek neoexpresszionizmusát megelőlegező festőművész volt, egyben különleges kísérleti animációs filmek alkotója, író és költő.

Munkásságát világszerte egyre többen fedezik fel, köszönhetően annak, hogy az elmúlt években megtörtént az életmű feldolgozása: magyar és angol nyelvű monográfia, a 23 rövidfilm és a Habfürdő című játékfilm magas minőségű digitalizálása, nemzetközi kiállítás- és vetítéssorozat segít abban, hogy a minden generáció megismerje művészetét.

A METU Galériában nyílt kiállításon a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány által rendelkezésre bocsátott képek mellett az érdeklődők a Nemzeti Filmintézett segítségével a művész animációs filmjeihez kapcsolódó munkáiból láthatnak válogatást. A közlemény kiemelte: Kovásznai egész élete során különféle megoldásokkal kísérletezett, hogy saját korának jellegzetes atmoszféráját megragadja: a festményfilmektől a zenés trükkfilmeken keresztül az animációs dokumentumfilmekig terjed a skála.

"Kovásznai György művészete nem izolált jelenség. A hidegháborús Európa művészetének történetében ideje, hogy elfoglalja az őt megillető helyet" - idézte Iványi-Bitter Brigittát, a kiállítás kurátorát a közlemény.

"Kovásznainak az egykori budapesti Pannónia Filmstúdióban készített merészen expresszív grafikájú, kísérleti hangkulisszákkal dolgozó animációs rövidfilmjei a hatvanas-hetvenes években rést ütöttek a médium itthon megszokott műfaji tradícióin. Anima veritének keresztelt animációs dokumentumfilmes módszere, amellyel a környező valóságot rögzítő élőfilmes kamerakezelést a képzőművészet nyelvére kívánta lefordítani, messze megelőzte a maga korát" - fogalmazott Orosz Anna Ida filmtörténész, a Filmarchívum munkatársa.

A Kovásznai György munkásságának emléket állító kiállítás ingyenesen látogatható 2024. február 28-ig a METU Galériában. A tárlat több kísérőprogramot kínál, ezek részletei a kovasznai.metropolitan.hu oldalon olvashatók.

A tárlathoz kapcsolódva az egyetem showroomjában megtekinthető a Bubble Bath collection című kiállítás is, amelyben az Artista divattervező stúdió dizájnerei, a METU Textiltervező alapszakos, valamint Divat- és textiltervezés mesterszakos hallgatói által készített egyedi ruhadarabokon történetek, rétegek, textúrák, felületek keveredése talál egymásra, felidézve a Kovásznai-animációk játékosságát.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Csáki László: Kék Pelikan
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés