bezár
 

zene

2023. 12. 05.
Orosz művészekkel ad koncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Alekszandr Malofejev orosz zongoravirtuózzal és Alevtyina Ioffe orosz karmester vezényletével ad koncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) csütörtökön Budapesten, a Müpában. A hangversenyen két 20. századi táncjáték zenéje keretez majd két versenyműkarakterű 19. századi művet - közölte a zenekar hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, Szergej Prokofjev Rómeó és Júliája balett, Bartók Béla egyfelvonásosa, A csodálatos mandarin pedig pantomim, ám a műfajmeghatározás különbsége ellenére mindkét mű a mindent elsöprő szenvedélyről szól.

prae.hu

A 20. századi keret ezúttal két tőről metszett romantikus művet is magába foglal: Liszt Ferenc Haláltáncát és Frédéric Chopin Andante spianato és Grande polonaise brillante című tételpárját. A Haláltánc sötét és démoni, míg az Andante spianato és a Grande polonaise brillante gesztusait költőiség, nemes tartás és elegancia uralja - olvasható a közleményben.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarhoz zongorán csatlakozó külföldi szólista, az orosz Alekszandr Malofejev mindössze huszonkét éves, de már tizenhárom évesen elnyerte a Fiatal Muzsikusok Csajkovszkij Versenyének aranyérmét. Hangszerén az egyik legnagyobb ígéretű ifjú titánként tartják számon. 

Honfitársa, a moszkvai születésű Alevtyina Ioffe női karmester nemzetközi karrierje 2018-ban kezdődött, azóta sikeresen mutatkozott be Berlin, München, Stuttgart, Weimar, Párizs, Zürich és Seattle közönsége előtt is. 2021 és 2022 között pedig a szentpétervári Mihajlovszkij Színház, Oroszország egyik legnagyobb múltra visszatekintő opera- és balettháza zenei igazgatójaként tette le a névjegyét - áll a közleményben.

A kép forrása: Nemzeti Filharmonikusok Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Nils Frahm: Day
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés