bezár
 

zene

2023. 12. 05.
Orosz művészekkel ad koncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Alekszandr Malofejev orosz zongoravirtuózzal és Alevtyina Ioffe orosz karmester vezényletével ad koncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) csütörtökön Budapesten, a Müpában. A hangversenyen két 20. századi táncjáték zenéje keretez majd két versenyműkarakterű 19. századi művet - közölte a zenekar hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, Szergej Prokofjev Rómeó és Júliája balett, Bartók Béla egyfelvonásosa, A csodálatos mandarin pedig pantomim, ám a műfajmeghatározás különbsége ellenére mindkét mű a mindent elsöprő szenvedélyről szól.

A 20. századi keret ezúttal két tőről metszett romantikus művet is magába foglal: Liszt Ferenc Haláltáncát és Frédéric Chopin Andante spianato és Grande polonaise brillante című tételpárját. A Haláltánc sötét és démoni, míg az Andante spianato és a Grande polonaise brillante gesztusait költőiség, nemes tartás és elegancia uralja - olvasható a közleményben.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarhoz zongorán csatlakozó külföldi szólista, az orosz Alekszandr Malofejev mindössze huszonkét éves, de már tizenhárom évesen elnyerte a Fiatal Muzsikusok Csajkovszkij Versenyének aranyérmét. Hangszerén az egyik legnagyobb ígéretű ifjú titánként tartják számon. 

Honfitársa, a moszkvai születésű Alevtyina Ioffe női karmester nemzetközi karrierje 2018-ban kezdődött, azóta sikeresen mutatkozott be Berlin, München, Stuttgart, Weimar, Párizs, Zürich és Seattle közönsége előtt is. 2021 és 2022 között pedig a szentpétervári Mihajlovszkij Színház, Oroszország egyik legnagyobb múltra visszatekintő opera- és balettháza zenei igazgatójaként tette le a névjegyét - áll a közleményben.

A kép forrása: Nemzeti Filharmonikusok Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen
David Trippett zenetörténész Liszt Ferenc operatöredékéről

Más művészeti ágakról

irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés