bezár
 

irodalom

2023. 12. 13.
Kormos István kiállítás nyílt a PIM-nen
Kormos István 100
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A a Petőfi Irodalmi Múzeumban Kormos István születésének 100. évfordulója alkalmából K. I. Aki voltam címmel nyílik időszaki kiállítás, melyet december nyolcadikán nyitottak meg Ágh István és Villányi László költők, valamint az intézmény főigazgatója a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében. 

A száz éve született Kormos István és nemzedéke – Juhász Ferenc, Nagy László, Lator László, Fodor András költők, Réz Pál, Domokos Mátyás kiadói szerkesztőtársak és a festő Hantai Simon – a második világháború befejezésekor kezdték meg pályájukat.

Milyen lehetőségek álltak a tárgyi valóságában és politikai-kulturális értelemben is szétzilált, romos, értékét vesztett ország fiataljai előtt? Hogyan lehetett bírni a háborút követő évek egyre sivárabb légkörét, az ötvenes évek fojtogató légkörét, a szabad világtól elzárt keleti blokk valóságát?

A kiállítás Kormos István életútján és életművén keresztül a lehető legközelebbről mutatja be ezt a fél évszázadot: egy generáció élethelyzeteit, életmentő játékait, magán- és közéleti vívódásait, a korszak embertelen kihívásait éppúgy, mint a hatalom szürkesége ellenére izgalmas és pezsgő irodalmi életet.

A kiállítás kurátora: Benedek Anna muzeológus, PIM
Látványterv: Holiczáné Kocsis Annamária, PIM
Grafika: Rimanóczy Andrea, PIM

További információ a PIM weboldalán.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lengyel riportirodalom - Prae 2023/2 lapszámbemutató
Recenzió a Természetellenes vadság című líraantológiáról
Nádasy Ádám a Szófa rendezvényén beszélt legutóbbi kötetéről és sokminden egyébről

Más művészeti ágakról

színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
John a Latinovitsban
Interjú Somfai Annával


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés