bezár
 

építészet

2023. 12. 12.
A Magyar Építészeti Központ kulturális irányítótoronnyá válhat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Építészeti Központ kulturális irányítótoronnyá válhat A Magyar Építészeti Központ és Múzeum közös háza lesz az építészeknek és remélhetőleg hamar kulturális irányítótoronnyá tud válni.

A létrejövő kulturális tér bemutatja a magyar építészet egyedülálló, a mai napig érvényes örökségét, teret nyújt a jelen építészeinek találkozóhelyként és konferenciák helyszíneként, valamint lehetőséget nyújt a jövő építészeinek, hogy tanuljanak, inspirálódjanak.

"A magyar építészetnek mindenekelőtt minőséget kell képviselnie". A reformkor jelszava a "haza és haladás" volt, a reménybeli építészeti reformkoré pedig a "tradíció és innováció" lesz.

Az Építészeti Központ lehetőséget fog adni arra, hogy megtaláljuk azt a kortárs, a nemzetközi irányokra reagáló, de mégis egyedi stílust, mely ki tud fejezni minket, ami nem csak a művészeknek, de honfitársaink millióinak is mond valamit rólunk, magyarokról.

Az MMA a közeljövőben, még 2023-ban elkezdi az egyeztetéseket a következő lépésekről, a tervezési szerződésről az első díjas pályázókkal.

"Az a centrum, ami most már elérhető közelségbe került, elképzeléseink szerint nem csupán kiállítóhely lesz, hanem rendezvénytér is, amely egyszerre szolgálja majd ki az érdeklődő nagyközönség igényeit és biztosít találkozóhelyet, szellemi központot a szakma számára".

A Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervezésére a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Titkársága által kiírt építészeti tervpályázaton egy első, egy második, valamint két harmadik helyezettet hirdettek; emellett ketten kiemelt megvételben, hatan pedig megvételben részesültek.

A bruttó 10 millió forint díjazással járó első díjat a Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft. - BIVAK studio Kft. közös pályázata kapta; a bruttó 7 millió forint díjazással járó második díjat a Monostudio Építész Kft. nyerte el; a bruttó 5-5 forint díjazással járó harmadik díjat megosztva a Deichler Jakab Építész Stúdió Kft. - Fejérdy és Bartók Építészeti Kft. (közös pályázók), valamint az Archikon Építészeti Tervező-Szervező Kft. kapta.

Az MMA írásos összegzése szerint a Városligeti fasorba, a közelmúltban megújult Walter Rózsi-villa szomszédságába tervezett Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervezésére 2023 júniusában hirdetett kétszakaszos tervpályázatot az MMA Titkársága. A pályázat első, részvételi szakaszában bármely, a referenciakövetelménynek megfelelő építésziroda jelentkezhetett.

Huszonnyolc iroda nyújtott be pályamunkát, s belőlük alakult ki az a rangos nemzetközi mezőny, amelynek tagjai a következő szakasz első, immár titkos fordulójában két-két tablón összegezték elképzeléseiket. A Bíráló Bizottság ebből választotta ki azt a 12 pályázót, akik a második fordulóban részletesen is kidolgozhatták a tervet.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés