bezár
 

art&design

2023. 12. 14.
A városba juttatott vízzel foglalkozik a Project833
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Eternit egy egyestés kiállítás-sorozat és séta harmadik állomása, mely a napfordulókra és a nap-éj egyenlőségekre időzít. Tematikája a víz és a víz misztikuma köré épül. A december 21-én a Nevenics-tónál megnyíló kiállítás most a városba juttatott vízzel foglalkozik.

A téli napfordulót a gregorián naptár bevezetése óta ünneplik és félik december 21-én. Az európai folklór karácsonyi ünnepkörének a része, mely adventtől vízkeresztig tart. Az alakoskodás, kotyolás, boszorkányjárás és különböző jóslások mágikus időszaka ez, mely szerencsét, bőséget, de ugyanúgy halált is hozhat a hátán.

A Project833 következő kiállítása a téli napforduló hozta misztikus időt a városi víznek szeretné szentelni. A szabályozottnak, ami csatornarendszerben folyik a város alatt, ami antik romok medencéiben apadt ki, ami egykor, a ma funkció nélkül romosodó 19. századi eklektikus épületekben forgatta a várost behálózó vízrendszert. Az élő vizek emlékei ezek, halott vizek. Mementói egy végetért hosszú 19. századnak, a munkáskultúrának, a város várossá érésének.

A víz a városban elszakadni látszik őselemi nimbuszától, eszközzé, az emberi kultúra kiszolgálójává válik. Tisztára mossa az emberi testet, a szennyes ruhát, az otthonokat , az utcákat, de el is fedi csatornarendszereiben az oda nem illő port, koszt, hulladékot és végterméket, mindent ami nem illik bele az ember alkotta rendbe, nem illik az emberi civilizációt előre taszító fejlődésbe, egyszerűen nem illik, hogy legyen.

A kiállítás arra tesz kísérletet, hogy a természet-kultúra dichotómán túllépve teret engedjen a városi víz komplex és elemi, misztikus és profán, ünnepelt és elrejtett rétegeinek, egyszerre zengje himnuszát a lakáson belüli fürdőszobának, mosógépnek és angol wc-nek, de a szennyvíztisztító telepek pumpáinak és csatornarendszerek sikátoraink is. Egyszerre sirassa a közfürdők végét, a tisztálkodáshoz való jog hiányát, a vízhez kötődő rítusaink és varázslataink elvesztését.

Szervezők: Sztanó Zsuzsanna, Jeneses Ádám, Kovács Gyula A.
Kurátorok: buhera klub ( Seress Anna, Zsoldos Anna )

Résztvevők:
ALAGYA (Bolla Szilvia, Lődi Áron)
Béres-Narancsik Bíborka
eden_jeneses
Kazsimér Soma és K.Takács Márton
Koltay Szonja
Kortmann-Járay Katalin és Mendreczky Karina
Kristóf Márton
Páll Tamás
Petrányi Luca
Radler Luca
Szabó Nóra
Sztanó Zsuzsanna és Kovács Gyula A.
Tóth Márton Emil
Trapp Dominika

A kiállításról bővebb információ itt érhető el.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés