bezár
 

zene

2024. 01. 15.
Operaházi Sztárestek zongorával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Olga Peretyatko koncertjével folytatódik a Sztárestek zongorával című sorozat a Magyar Állami Operaházban; a vasárnapi est műsorán Mozart, Bellini, Gounod és Puccini népszerű áriái mellett Rahmanyinov-románcok és a világhírű szoprán által válogatott altatódalok is szerepelnek.

Olga Peretyatko első operaházi fellépésén az énekes partnere Matthias Samuil zongoraművész lesz.

A leningrádi (ma: Szentpétervár) születésű Olga Peretyatko zenei pályafutása a Mariinszkij Színház gyermekkórusában kezdődött, majd a szentpétervári konzervatórium elvégzése után a Berlini Hanns Eisler Zenei Főiskolán, a Hamburgi Állami Operaház operastúdiójában és a pesarói Rossiniana Akadémián képezte magát.

Olga Peretyatko nemzetközi karrierje a Plácido Domingo nevével fémjelzett Operalia énekverseny 2007-es párizsi döntőjében elért előkelő helyezéssel indult, és immár másfél évtizede számít a világ vezető operaházai - köztük a New York-i Metropolitan, a londoni Királyi Operaház, a Bécsi és a Berlini Állami Operaház, a milánói Scala, a Párizsi Opera - visszatérő fellépőjének.

A lemezfelvételeiért több alkalommal is díjazott énekes nem először jár Budapesten, 2019-es áriaestjén a Müpában a Magyar Állami Operaház Zenekara kísérte a művészt.

Olga Peretyatko jelenleg a Berlini Állami Operaházban Bizet A gyöngyhalászok című művében alakítja Leilát (Orendt Gyula - Zurga - partnereként), februárban Hamburgban debütál a Norma címszerepében, majd márciusban a Bolognai Városi Színházban Mozart Don Giovannijában Donna Annát formálja meg.

Operaházi bemutatkozása alkalmával Olga Peretyatko mindezen darabokból is ízelítőt ad, emellett részletek hangoznak el Gounod Rómeó és Júliájából, valamint Puccini Turandotjából, amelyben Liu szerepét alakította az előző évadban Berlinben.

Az áriák mellett Olga Peretyatko Rahmanyinov-dalokkal, köztük megzenésített Galina-, Puskin- és Turgenyev-versfeldolgozásokkal is készül a fellépésre.

A sokoldalúságáért és orgánumáért is méltatott szoprán 2021-ben született kislánya számára összeállított Dalok Majának című lemezéről is énekel válogatott altatókat. Elhangzik többek között Gounod Szerenádja, Puccini E l'uccellino című dala, Tosti Ninna nannája, Gershwin Summertime című dala, valamint két 20. századi brazil szerző, Cláudio Santoro és Altino Pimenta egy-egy szerzeménye is.

Olga Peretyatko partnere Matthias Samuil zongoraművész, aki nemzedéke legfoglalkoztatottabb zongorakísérőinek egyike, ebben a minőségében és kamarazenészként az európai és dél-amerikai rangos hangversenytermek rendszeres fellépője és számos lemezfelvétel közreműködője.

Az est sztárvendégével gyakran fellépő művész ugyancsak a Berlini Hanns Eisler Zenei Főiskolán szerzett diplomát, ahol több mint másfél évtizede opera- és dalértelmezést is oktat. Olga Peretyatko operaházi debütálására két önálló darabbal is készül, Rahmanyinov egyik Elégiájának részletét (op. 3/1), valamint Chopin cisz-moll noktürnjét adja elő a koncerten.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés