bezár
 

zene

2024. 01. 23.
Szólólemezt készített Gyémánt Bálint
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Második szólólemezét készítette el Gyémánt Bálint. A hazai dzsessz-színtér egyik legkiválóbb gitárosa Vortex of Silence című anyagát február 16-án mutatja be a Müpában.

Gyémánt Bálint különböző formációkban több mint másfél évtizede dolgozik együtt Harcsa Veronika énekesnővel, számos közös lemezt készítettek. A sokszínű Vortex of Silence (A csend örvénye) Gyémánt Bálint második szólóalbuma.

"A ritmusszekciót alkotó Bartók Vince basszusgitárossal és Szabó Dániel Ferenc dobossal 2018 óta játszom együtt, első szólólemezemet, a 2017-ben megjelent True Listener-t még Fonay Tibor bőgőssel és Csizi László dobossal készítettem. Vincével és Danival új inspirációkat kaptam egy újfajta zenei anyag megírására".

A Vortex of Silence kilenc szerzeménye között található rockos hangzású, akusztikus darab, sőt népdalfeldolgozás is. Mint Gyémánt Bálint megjegyezte, az album saját személyes történeteinek megnyilvánulása a dzsessz nyelvén, zenésztársai különleges játékával kiegészülve.

A címadó dal, A csend örvénye az utolsó pillanatban született meg, úgy érzem, ez fogja össze az egész lemezanyagot. A Vortex of Silence a jelenben létről szól, annak a fontosságáról. Sokszor úgy érzem, nem tudok igazán elmélyülni abban, amivel éppen foglalkozom, legyen az a gyakorlás, a tanítás vagy a akár a pihenés. Nemrég apa lettem, ami még inkább közel hozta számomra az idő mulandóságát" - fejtette ki a zenész.

Gyémánt Bálint elmondta, hogy a Waltz for Mr. Diamond című dalt, amely a lemez legrockosabb darabja, édesapjának írta. "Néha játékosan megkérdezi tőlem, nem akarok-e végre valami olyan zenét játszani, ami tetszik az embereknek. Ilyenkor mosolyogva válaszolom neki, hogy nem, ilyet sohasem gondoltam. De ez a dal kellően melodikus kompozíció ahhoz, hogy talán még az édesapám számára is befogadható".

A lemez kellemes színfoltja a Tavaszi szél kezdetű népdal feldolgozása. A gitáros felidézte, hogy néhány éve Washingtonban egy izraeli zongoristával adott duókoncertet, és az alkalomra keresett egy dalt, amely szimbolizálja Magyarországot. Hozzátette: a Tavaszi szél a legkorábbi zenei élménye, amely idővel bekerült triójának repertoárjába is, a közönség nagyon szereti hallani a koncerteken.

A gitáros a triójával készült lemezanyaggal bekerült a rangos németországi jazz showcase fesztivál, a Jazzahead 2024-es előadói közé. A világ egyik legnagyobb dzsessztalálkozóját áprilisban rendezik Brémában, a showcase tizenhat fellépőjét ezer jelentkező közül választották ki.

"Komoly elismerés számomra, hogy idén újra ott lehetek. Manapság már elsősorban videókkal lehet jelentkezni, én azt a háromszámos felvételt adtam be, amelyet tavaly ősszel az Operaház Vörös Szalonjában rögíztettünk" - tette hozzá.

A különleges hangulatú, füstgéppel spékelt session során a Dancing Dragons, a Vortex of Silence, és a Dunning Kruger Effect című szám videóját három óra alatt forgatták le az Operaházban Darvas Bence operatőrrel.

A Vortex of Silence a freiburgi Jazzhouse Records gondozásában jelent meg, akárcsak a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet legutóbbi lemeze, a 2022-es About Time. Gyémánt Bálint albuma a digitális platformokon érhető el, de hamarosan LP-n is kiadják.

Fotó: Gyémánt Bálint hivatalos Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés