bezár
 

film

2024. 01. 30.
Magyar filmeket díjaztak Triesztben és Izmirben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar filmeket díjaztak Triesztben és Izmirben Moldovai Katalin első mozifilmjének rendezése, az Elfogy a levegő a trieszti fesztiválról négy díjat hozott el, míg a törökországi Izmirben megrendezett nemzetközi filmfesztiválon Az unoka című film főszereplőjét, Blahó Gergelyt, valamint a Larry rendezőjét, Bernáth Szilárdot díjazták.

Az Elfogy a levegő a közép-európai filmesek filmszakmai fórumán, a 35. trieszti filmfesztiválon kapta meg a közönségdíjat, a versenyprogram legjobb játékfilmjeként a Cineuropa és a Central European Initiative zsűrijének két díját, valamint Krasznahorkai Ágnest is méltatta a nemzetközi szakmai zsűri a film főszerepében nyújtott alakításáért.

Moldovai Katalin első mozifilmje, az Elfogy a levegő a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával valósult meg, forgatókönyvét a rendező Palóczi Zitával közösen írta. Az alkotás a torontói fesztiválon tartott tavalyi világpremierje óta nagy sikerrel szerepel a seregszemléken, Varsóban, a franciaországi Arras-ban, Thesszalonikiben és legutóbb Mannheimben is rangos díjakkal ismerték el. Moldovai Katalin személyesen vette át a díjakat a hétvégén Triesztben.

Blahó Gergelyt, az Oscar-díjas Deák Kristóf rendezésében készült Az unoka című bűnügyi thrillerben nyújtott alakításáért a legjobb főszereplőnek járó díjjal jutalmazta az Izmirben megrendezett Balkán Panoráma filmfesztivál zsűrije. A rendező és Nina Kov forgatókönyvéből készült alkotást Brüsszelben, Los Angeles-ben, Portóban és a Stony Brooke filmfesztiválon is díjazták korábban.

Bernáth Szilárdot a legjobb rendezőnek járó díjjal méltatta az izmiri zsűri, a Larry című első mozifilmjéért. A történet egy borsodi fiatalról szól Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs főszereplésével. A film korábban Cottbus-ból, Skopjéból, a Riviera filmfesztiválról és Luxemburgból is fontos díjakat hozott el a közelmúltban.

Az unoka és a Larry jelenleg is nézhető a FILMIO kínálatában, az Elfogy a levegő február 2-tól lesz elérhető a Filmintézet streaming platformján.

 

Fotó: https://www.facebook.com/elfogyalevegofilm

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés