bezár
 

irodalom

2024. 02. 07.
Kőrizs Imre kapja idén az Erdődy Edit-díjat
A szerzőt a Szárnyalni gyalog. A félhosszú vers poétikája című kötetéért díjazzák
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kőrizs Imre nyerte el idén a 2015-ben az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet Modern Magyar Irodalmi Osztályán alapított Erdődy Edit-díjat. A szerző a Műút-könyvek sorozat darabjaként 2023-ban megjelent Szárnyalni gyalog. A félhosszú vers poétikája című kötetéért veheti át az elismerést február 13-án. 

Az Erdődy Edit születésnapja alkalmából odaítélt díjat idén tizedik alkalommal adja át a Modern Magyar Irodalmi osztály közössége azzal a céllal, hogy elismerje a kortárs irodalmi, színházi vagy irodalomtudományi teljesítményeket, ezzel is hozzájárulva a társadalmi megértés, a szolidaritás és a humánum értékeinek érvényesítéséhez.  

A Szárnyalni gyalog. A félhosszú vers poétikája című kötet fülszövegében ez olvasható: „Ez a könyv félhosszú versekről szól. A kategóriát Tandori Dezső vezette be Az erősebb lét közelében című könyvében, a jelen kötet címét pedig Arany ihlette, aki a makámáról, a rímes prózáról írta azt, hogy »annyi, mint: repülni gyalog«”. 

A félhosszú versekben sokszor sétálnak, és szerkezetüket, amely gyakran tűnik szeszélyesnek, többnyire ugyancsak áthatja a kószálás sajátos ritmusa. Ez a poétikai értelemben vett séta aztán, többek közt a téma, a tér, az idő, a stílus és a tempó váltásainak során át, olyan tartományokba vezet, amelyek már inkább a szárnyalás képzetét idézik fel”

Kőrizs Imre a díjat, a névadó szerző lánya, Szabics Ágnes által készített egyedi tárgyat, valamint az oklevelet ünnepélyes átadón, február 13-án, a BTK Irodalomtudományi Intézet tanácstermében veheti át. A díjazottat Angyalosi Gergely Széchenyi- és József Attila-díjas magyar kritikus, irodalomtörténész, egyetemi tanár laudálja.

Képek: iti.abtk.hu, Facebook

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 14. Frankofón Filmnapokról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés