bezár
 

art&design

2024. 02. 15.
Sci-fi világot teremtenek fényszobrász alkotások Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sci-fi világot teremtenek fényszobrász alkotások Budapesten Mikrokozmosz címmel Szilágyi Csilla fényszobrász üveg és beton alkotásaiból nyílik kiállítás Budapesten, a B32 Galéria és Kultúrtérben. A tárlat különlegessége, hogy Herczeg Tamás lézeranimációinak köszönhetően a tárgyak mintázatai kivetülnek a falra. Az Egyesült Államokban, Finnországban és Magyarországon is ösztöndíjas Szilágyi Csilla rendkívüli munkái bejárták a világot Seattle-től kezdve Milánón és Prágán át Dubai-ig. A mostani lesz a művész kereken 70. kiállítása, és korábbi, valamint új, még be nem mutatott szobrainak ötvözete látható majd.

A Mikrokozmosz című tárlaton üveg, beton és fény szobrok, illetve installációk lesznek láthatók. A látogatók személyesen fedezhetnek fel egy sajátos atmoszférájú mikrokozmoszt, egy másik világban merülhetnek el. A korábbi hazai és nemzetközi kiállításokon az elmúlt években bemutatott művek (Kanvas Galéria Dubai, Velence Glass Week, Zadar Üvegmúzeum, Light Art Museum Budapest, Hybridart Managment vándorkiállítása) ezúttal egy térben szerepelnek Csilla legújabb szobraival együtt.

- A kiállítás címét Donald Wolheim Az idő peremén című sci-fi kisregénye ihlette – mondta el Szilágyi Csilla. – A regény egy laboratóriumi körülmények között megalkotott mesterséges világról szól. Mi is egy kis világot építünk betonból, üvegből és fényből alkotótársaimmal, Herczeg Tamás fénytechnikussal és Papp Pala László médiaművésszel. Ezen a kiállításon megjelenik a geometrikus struktúra, a lélek, a pulzálás, a mindent látó szem, az áradás, áramlás képe. Belemerülős, ugyanakkor játékos élménynek szánjuk. Fényinstallációink lézer, és animáció micro-mapping technikával készült munkák.

A vizuális vezérgondolat alapja a háromszögrács struktúra használata, valamint az erre organikus módon felépülő kör alakú üveglencse formák. Mindez centrális kompozícióban, kaleidoszkópszerűen jelenik meg a szobrokban, majd vetül ki mintázatként a falra, vagy képez egyéb fénymintázatokat. Az alkotók különböző technikákkal kísérletezve kutatják a vizualitás rejtelmeit, mind az üvegmegmunkálás, mind a fénytechnológiák terén. Öntött, összeolvasztott homokfújt, csiszolt üvegeket láthatunk a kiállításon, lézerrel, ledfénnyel, vagy projektorral megvilágítva. Ebben a kontextusban hibrid módon kel életre egy immerzív tér, a szobrászat, az üvegművészet, a fényművészet mezsgyéjén.

A kiállításnak a B32 Galéria és Kultúrtér ad helyet Budapesten. A megnyitó február 22-én 18 órakor lesz, köszöntőt mond Orosz Márton, a Vasarely Múzeum igazgatója, zenél Papp Mukunda gitáros, énekes. A tárlat 3 hétig tekinthető meg, a belépés ingyenes. Szilágyi Csilla művészeti oktatási intézmények diákokjainak minden pénteken csoportos tárlatvezetést tart, előzetesen egyeztetett időpontban.

Nagy Szabolcs értesítette a prae.hu művészeti portált.

További információ:
FACEBOOK: www.facebook.com/csillaszilagyiofficial
INSTAGRAM: www.instagram.com/csilla_szilagyi/
YOUTUBE: https://www.youtube.com/watch?v=nn0dAfR4R6c&t=9s

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés