bezár
 

irodalom

2024. 03. 02.
Tóth Kinga Annamaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Március 5-én 20:00-tól a Kis Présházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tóth Kinga Annamaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója Szeretettel várja a Prae Kiadó az érdeklődőket Tóth Kinga: Annamaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatójára március 5-én 20:00-tól a Kis Présházba. A szerzővel Balogh Endre beszélget a könyvről. A Kis Présház Facebook-oldalán élő közvetítésen lehet megtekinteni majd az eseményt kedd este, vagy visszatekinteni később.

Tóth Kinga, a Prae Kiadó és a MODEM gondozásában megjelenő legújabb művészeti albumában a tradicionális imákat és a szentéletű nők, valamint az apácák életét kutatja a XI. századtól egészen napjainkig – mindezt párbeszédbe hozva a mai modern nők életével. Mit kezdhet egy mai modern nő, hogyan reflektálhat a szent nők életére, az apácaéletmódra, milyen élethelyzetekben találhat magára, találhat példára vagy illetheti kritikával ezeket a korai női szerepvállalásokat? Hogy tudtak a korabeli nők társadalmi szerepeket vállalni, esetleg művészetüket, magánéletüket megvalósítani akár az apácaéletmód segítségével? Segít-e az elvonulás, a visszavonulás napjainkban, kapcsolhatjuk-e akár ezt a fajta viselkedést egy társadalmi szerepvállaláshoz?

A szerző elmondása szerint párhuzamokat, kapcsolódási pontokat keres ezekben a szövegekben és művészeti munkákban, elsődlegesen olyan női szentek életét kutatva, akik aktivizmusukkal váltak szentekké, akik nem a mártíromságot, hanem nagyon is a társadalomban való munkálkodást választották. Az apácák életét is mint performatív gesztust figyeli, órarendjüket, tanítói-filozófiai-művészeti munkáikat tanulmányozva. Szövegszinten korai imákkal, Mária-énekekkel foglalkozik, ezekből merítve gesztusokat, fordulatokat a saját szövegeibe. Modern imádságoknak, női imádságoknak szánja ezeket az új verseket: tradíciók és nyitottság, lelki- és beszédgyakorlatok, új-érzékenység. A szövegek mellett imaperformanszokat, zajliturgiákat, gyónásperformanszot is előad.

Az eseményen való részvételt itt lehet jelezni.

A kötet megvásárolható lesz a bemutatón, ahol a szerző dedikál a bemutató után, illetve megrendelhető a Prae Kiadó webshopjában is.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója

Más művészeti ágakról

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés