bezár
 

zene

2024. 03. 07.
Szent Patrik napi Bran-koncert és táncház a Fonóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szent Patrik napi Bran-koncert és táncház a Fonóban A Bran együttes koncertjével és táncházzal köszöntik az írek nemzeti ünnepét, Szent Patrik napját március 16-án a Fonóban.

A középkori ír hangulatot idéző dallamok mellett lendületes táncos számok és vidám kocsmai énekek szólalnak meg.

prae.hu

A Bran koncertjeinek különlegessége, hogy a számok között elmondott történetekben megelevenedik Írország kultúrája és mesevilága, ezúttal elsősorban Szent Patrik legendáit ismerheti meg a közönség. A Fonó megnyitása óta visszatérő vendég a Bran, így hagyomány a Szent Patrik nap megünneplése is. A közönség elmerülhet az ír történelemben, kultúrában és zenében. A koncertet követő táncházban bárki kipróbálhatja az ír tánclépéseket.

A szervezők a közleményben Kovács Gáborján zenekarvezetőt idézik, aki elmondta: "Szent Patrik az V. században térítette Írországot, de egész hosszan csak egy volt a sok szent között, valójában a XII. században lett ő a legfőbb ír szent, amikor megreformálták az ír katolikus egyházat és az O'Neil család befolyásával a jelenleg Észak-Írországban fekvő Armagh lett Írország egyházi központja". Mint mondta, az íreknél eredetileg a vallásos gondolat dominált a Szent Patrik nap megünneplésekor, ez az 1990-es évek elején változott meg. Ekkor a korábbi csöndesebb vallási ünnep helyett már az írországi írek is amerikai mintára nagy felvonulással, a katonai parádé és a körmenet egyvelegével köszöntötték ezt a napot.

A koncerten Kovács Gáborján (ének, mese, koncertina) mellett Császár Róbert (gitár), Nagy Kati (furulya), Móser Tamás (mandolin), Kis Sándor (bodhrán - ír kézidob) és Szolár Péter (furulya) játszik.

A programról bővebb információ a https://www.fono.hu/hu/programok/2024/bran-szt-patrik-napi-koncert-es-tanchaz/ oldalon található.

Kép forrása: Bran

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés