bezár
 

zene

2024. 03. 08.
Sztárfellépőkkel várja közönségét a Filharmónia Magyarország
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sztárfellépőkkel várja közönségét a Filharmónia Magyarország Sztárfellépőkkel várja közönségét tavaszi programjaira a Filharmónia Magyarország, amely az idei Orgonák éjszakáját a világ csaknem 30 országában rendezi meg.

Szamosi Szabolcs ügyvezető igazgató, orgonaművész a baranyai vármegyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón kiemelte, mások mellett Paavo Järvi Grammy-díjas karmesterrel, Dés Lászlóval, Baráth Emőkével és a Budapesti Fesztiválzenekarral is találkozhat a pécsi közönség a Filharmónia Magyarország tavaszi programjain.

prae.hu

Április 15-én Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész, a pécsi dóm orgonistája a Gyüdi Sándor által vezetett Szegedi Szimfonikus Zenekarral közösen ad koncertet a székesegyházban Britten, Liszt, Bach, Messiaen és Poulenc műveiből.

Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai Paavo Järvi, a Grammy-díjas észt-amerikai karmester vezényletével a pécsi Kodály Központban kínálnak különleges programot Tüür Aditus című művének, valamint Schumann és Sibelius egy-egy szimfóniájának bemutatásával.

Szamosi Szabolcs közölte: az Orgonák éjszakája című, 2019 óta országszerte minden évben megrendezett eseményt idén nemzetközi szinten is megtartja a Filharmónia, méghozzá - a pünkösdi hétvége miatt - nem augusztusban, hanem május 18-án, a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál nyitóeseményeként.

Az orgonák idén négy kontinens csaknem harminc országában csendülnek fel, mintegy száz, zömében magyar orgonista tolmácsolásában. Többnyire klasszikus helyszíneken, templomokban, koncerttermekben lesznek a programok, de a jazzorgona is szerephez jut majd.

További különlegesség, hogy egyszerre lesz mindenütt így ősbemutatója egy zeneműnek: Balázs Ádám, az Oscar-díjas Mindenki című film zeneszerzője a Filharmónia Magyarország felkérésére, erre az alkalomra írt fanfárját, a Fanfare Ungarico-t aznap minden programon előadják majd a világban.

Aznap Magyarországon a kiemelkedő hazai orgonaművészek közül szinte mindenki játszik valahol. Pálúr János, Szabó Balázs, Kovács Róbert és kollégáik mellett külföldi világsztárok is érkeznek, úgymint Cameron Carpenter vagy Francesco Finotti, de közreműködőként találkozhat a közönség olyan sztárokkal is, mint Miklósa Erika, Csuja Imre, Rost Andrea vagy Palya Bea.

Pécsett egy könnyedebb, jazzes hangulatú koncert érkezik a zsinagógába A képzelet hangjai címmel. A Dés László és Dés András apa-fia páros mellett Kaltenecker Zsolt lép színpadra ezen a különleges triókoncerten. Dés László a szaxofon mestere, András az ütőhangszereken játszik, Kaltenecker Zsolt pedig az ikonikus Hammond-orgonát szólaltatja majd meg. A bazilikában Ifjú orgonaművészek hangversenye címmel a PTE Művészeti Karának és a Liszt Ferenc Zeneiskola orgonista növendékei lépnek fel. Az est folyamán orgona négykezesek és zongora-orgona kamaraprodukciók egyaránt megszólalnak majd.

Szamosi Szabolcs kitért arra is, hogy a Filharmónia országszerte a Petőfi Kulturális Program keretében 45, ötezer fő alatti településen szervez aznap koncerteket, az általa szervezett csaknem 30 egyedi program mellett. Idén is sokan csatlakoztak már az eseménysorhoz, az Orgonák éjszakájára pedig továbbra is várják a programregisztrációkat.

Azok jelentkezését is várják, akik saját hangszerüket mutatnák be a közösségüknek itthon és szerte a világban. A Filharmónia Magyarország saját felületén létrehozza a Nemzeti Orgona Regisztert, ahova minden hozzáértő orgonaművész, kántor, zenész vagy szervező regisztrálhatja saját hangszerét, amely különleges lehetőség, hiszen felkerülhetnek a koncertélet térképére kisebb települések is, ahol alkalmas hangszer van.

Az egyhetes Con Spirito Egyházzenei Fesztivál részeként Pécsre, Szegedre, Veszprémbe érkezik a Vatikánból a Pápai Egyházzenei Intézet Gregorián Szkólája, amely jelenleg a világ egyik legautentikusabb előadócsoportja gregorián énekek terén.

Pécsen a régizene sztárjai is fellépnek a fesztiválon: a Capella Savaria és a Purcell Kórus muzsikál Vashegyi György dirigálásával, olyan szólistákkal, mint Baráth Emőke, akit külföldi szereplései miatt ritkán hallhat Magyarországon a közönség.

Szamosi Szabolcs felhívta a figyelmet, hogy a Con Spirito programjaira szóló belépőket március 8. és 10. között féláron lehet megvásárolni, továbbá arra, hogy elkészült az okostelefonokra letölthető Filharmónia-alkalmazás, amely a felhasználóhoz közeli eseményeket is listázza.

A programokról, bérletekről, belépőkről, az Orgonák éjszakájához való csatlakozásról és az orgonaregiszterről bővebb tájékoztatás olvasható a filharmonia.hu oldalon.

Kép forrása: Orgonák éjszakája

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés