bezár
 

zene

2024. 03. 13.
Balogh Máté darabja a Music Madness fináléjában
Vonósnégyesek versenyén
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Balogh Máté darabja a Music Madness fináléjában A North Carolina-i (USA) Durham City-ben működő „The Chamber Orchestra of the Triangle” zenekar időről időre kiírja változó apparátusokra vonatkozó globális zeneszerzőversenyét, melyen alkalmanként 8 zeneművet választanak be két nyilvános koncertre, amiken a győztes műről a közönség szavazhat. A projekt neve Music Madness, ezen választották be a shortlistre Balogh Máté darabját – értesült a prae.hu művészeti portál.

A jelenlegi Music Madnesst vonósnégyeseknek írták ki, összesen 120 pályamunka érkezett be a világ minden tájáról. Balogh Máté a Der Rhein am Tomasee című vonósnégyesével a fináléba (a nyolc közé) jutott, ami ilyen módon két alkalommal nyilvánosan elhangzott (mindkettő Durham-ben, Észak-Karolina, USA):

  • március 6.: The Pour House Music Hall
  • március 7.: Motorco Music Hall

A közönségdíjat Gilad Cohen nyerte, Short Goat Blues című kvartettjével.

A 8 finalista, illetve életrajzaik és leírások a darabjaikról megtalálható a projekt oldalán.

A Der Rhein am Tomasee (A Rajna a Tomasee-nél) című darabot Balogh Máté a Classicus Quartet felkérésére komponálta, a Das Wohltemperierte Streichquartett című sorozatuk 'Esz' elnevezésű koncertjére. Egyszerre zenei tájkép és programzene. A Rajna – folyókra ritkán jellemző módon – egy tóból ered, a svájci Tomasee vízalatti forrásainak köszönhetően. Az állóvíz mélységeiben létrejövő nagyon kis intenzitású áramlások könnyen asszociálhatók zenei mozgásformákra. A mű másik rétege Richard Wagner Rheingold című operájának első jelenetére reflektál. Alberich, a gonosz törpe a Rajna mélyén meg akarja a szerezni a három rajnai sellő által őrzött gyűrűt. Alberich nem csak hataloméhes, de férfiként is szemet vet az őt folyton ironikusan kigúnyoló sellőkre. A cselló Alberichet, a két hegedű és brácsa pedig a sellőket jeleníti meg.

Balogh ezzel a művével 2021-ben elnyerte a mannheim-i Impronta nemzetközi zeneszerzőverseny 3. díját is, aminek köszönhetően az Impronta Edition Mannheim zeneműkiadó megjelentette a művet. Tavaly nyáron Hannoverben is bemutatta a kiegészült Trio d'Irois.

Az alábbi felvételen a dedikált Classicus Quartet játszik, a BMC-ben (Rácz József, Baksai Réka - hegedű, Tornyai Péter - brácsa, Zétényi Tamás - cselló): https://soundcloud.com/m-t-balogh-2/der-rhein-am-tomasee

A darab első oldala az Impronta Edition Mannheim zeneműkiadó gondozásában:

Balogh Máté: Der Rhein am Tomasee

Fotó: Weber Kristóf

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés