bezár
 

film

2024. 03. 27.
Egyetlen alkalommal moziban látható az Occupied City
Steve McQueen monumentális dokumentumfilmje egyetlen alkalommal lesz látható!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyarhangya a Bálint Ház közreműködésével április 16-án, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján egyetlen alkalommal mutatja be az Oscar-díjas Steve McQueen legutóbbi filmjét, az Occupied Cityt az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében.

McQueen ebben a monumentális esszéfilmben bejárja a 2020-as évek vibráló Amszterdamját, amelynek lakói épp a globális pandémia hatásaival küzdenek. A film megeleveníti a város II. világháborús emlékeit, amelyeket ráterít Amszterdam mai térképére, és beleszövi azokat a jelen utcáit és épületeit bemutató képsorokba. Az Occupied City a náci megszállás alatti ellenállásról, kollaborációról és bátorságról szóló történeteket idéz meg, miközben álomszerű teret ábrázol, ahol az elképzelhetetlen történelem árnyéka és az új jövő reménye együtt létezhet.

A rendező ezt a különleges filmet két szálon vezeti párhuzamosan: kedvenc városának náci megszállását idézi meg, szinte házról házra, míg a helyszíneken a mai, pulzáló, pandémiától és tüntetésektől lázas Amszterdamot mutatja. A hatás egyszerre letaglózó és felvillanyozó: az Occupied City nagy ívű, gondolatgazdag meditáció az emlékezetről, az időről és az emberiség jövőjéről.

A magyarhangya és a Bálint ház szervezésében április 16-án, egyetlen alkalommal látható mozivásznon a film, eredeti nyelven, magyar felirattal: Budapesten, az Uránia dísztermében.

Az előadásra jegyek már kaphatók a mozi weboldalán.

Forrás: magyarhangya

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Prikler Mátyás: Hatalom
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés