bezár
 

film

2024. 03. 27.
Egyetlen alkalommal moziban látható az Occupied City
Steve McQueen monumentális dokumentumfilmje egyetlen alkalommal lesz látható!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyarhangya a Bálint Ház közreműködésével április 16-án, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján egyetlen alkalommal mutatja be az Oscar-díjas Steve McQueen legutóbbi filmjét, az Occupied Cityt az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében.

McQueen ebben a monumentális esszéfilmben bejárja a 2020-as évek vibráló Amszterdamját, amelynek lakói épp a globális pandémia hatásaival küzdenek. A film megeleveníti a város II. világháborús emlékeit, amelyeket ráterít Amszterdam mai térképére, és beleszövi azokat a jelen utcáit és épületeit bemutató képsorokba. Az Occupied City a náci megszállás alatti ellenállásról, kollaborációról és bátorságról szóló történeteket idéz meg, miközben álomszerű teret ábrázol, ahol az elképzelhetetlen történelem árnyéka és az új jövő reménye együtt létezhet.

prae.hu

A rendező ezt a különleges filmet két szálon vezeti párhuzamosan: kedvenc városának náci megszállását idézi meg, szinte házról házra, míg a helyszíneken a mai, pulzáló, pandémiától és tüntetésektől lázas Amszterdamot mutatja. A hatás egyszerre letaglózó és felvillanyozó: az Occupied City nagy ívű, gondolatgazdag meditáció az emlékezetről, az időről és az emberiség jövőjéről.

A magyarhangya és a Bálint ház szervezésében április 16-án, egyetlen alkalommal látható mozivásznon a film, eredeti nyelven, magyar felirattal: Budapesten, az Uránia dísztermében.

Az előadásra jegyek már kaphatók a mozi weboldalán.

Forrás: magyarhangya

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés