bezár
 

zene

2024. 03. 22.
Öt koncert a PFZ bérletes sorozatában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Öt koncert a PFZ bérletes sorozatában A Pannon Filharmonikusok (PFZ) zenekar meghirdette hagyományos budapesti bérletes évadát, melynek során szeptembertől összesen öt koncertet ad a Müpában – tájékoztatta az együttes csütörtökön az MTI-t.

A budapesti sorozatával egy már több mint két évtizede tartó hagyományt folytató mecsekaljai zenekar március 22-én, pénteken este kezdi a következő, Titok elnevezésű Müpa-évad bérletezését a fővárosi koncertek helyszínén.

Az öt pénteki koncertre szóló Pannon bérlet két hangversenyét Kesselyák Gergely vezető karmester vezényli, egyet-egyet Varga Gilbert és Bogányi Tibor vezényel, és újra színpadra lép a fiatal karmestertehetség, Nicolo Umberto Foron.

A szeptemberi nyitókoncert első darabja Prokofjev II. zongoraversenye lesz Tom Borrow, az alig 23 éves zongorista tolmácsolásában, majd a Bruckner-év tiszteletére a szerző IX. szimfóniája csendül fel.

A sorozat második, novemberi estje a holokauszt 80. évfordulójára emlékezik. A koncerten Penderecki európai és Bernstein tengerentúli Kaddisa keretezi az Amerikában élt Korngold Pészahi zsoltárát. A Nemzeti Énekkar, a Bernstein-mű magyarországi bemutatóját annak idején éneklő nyíregyházi Cantemus Kórus, neves énekes szólisták és Mácsai Pál narrációja a gyászról az élet színére igyekszik majd fordítani a hallgatóság belső tekintetét – írták a közleményben.

Januárban Varga Gilbert vezényletével játszanak a muzsikusok a még tizenéves tehetség, Seohyun Kim, a 2023-as Varga Tibor Nemzetközi Hegedűverseny győztese közreműködésével. Henryk Wieniawski hegedűversenye mellett Gounod, Bartók és Richard Strauss egy-egy jól ismert művét szólaltatják meg a zenészek.

Márciusban Beethoven és Csajkovszkij műveit hallhatja a közönség a zenészektől, akiket ezúttal Nicolo Umberto Foron vezényel. Beethoven hegedűversenyében Viktoria Mullova lesz a szólista, majd Csajkovszkij életművének utolsó alkotása, a VI. "Patetikus" szimfónia csendül fel.

Az évadzáró koncerten a játék és derű kerül a középpontba: Bogányi Tibor vezényletével, Dejan Lazic zongoraművész közreműködésével Mozart A színigazgató című művének nyitányát, C-dúr zongoraversenyét, a zongoraművész saját szerzeményét, a S.C.H.E.rzo-t és Brahms II. (D-dúr) szimfóniáját adják elő a pécsi zenészek.

A Pannon Filharmonikusok 2024/2025-ös Müpa-bérlete kapcsán további információk a zenekar honlapján olvasható.

Kép forrása: a Pannon Filharmonikusok Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés