bezár
 

zene

2024. 03. 27.
III. Haydneum Egyházzenei Fesztivál
Idén is különleges programok a III. Haydneum Egyházzenei Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2024. június 7-15. között kerül megrendezésre a budapesti Egyetemi templomban a III. Haydneum Egyházzenei Fesztivál – értesítették a szervezők a prae.hu művészeti portált.

Elindult a jegyértékesítés a különleges nyáresti koncertekre, melyeken többek között Joseph és Michael Haydn, Gregor Joseph Werner, Francesco Bartolomeo Conti és Henry Purcell műveivel kalauzolják az előadók közönségüket a régizene világába. Kuriózumként szerepel a programban a fesztivál záróhangversenyének műsora, mely során többségében olyan művek csendülnek fel, amelyek a szervezők tudomása szerint most hangzanak el először a 18. század óta, kiváltképpen a Bodajki Kegyhely kapucinus gyűjteményből származó Ferdinand Schmidt és Benedikt Anton Aufschnaiter szerzeményei. Mindez köszönhető a Haydneum – Magyar Régizenei Központ hiánypótló munkájának, amely nyomán új szemlélettel éleszti fel a régizene hagyományait: feladata a barokk, bécsi klasszikus és kora romantika időszakát felölelő zeneművek felkutatásával, digitalizálásával és bemutatásával széleskörűen ápolni a Magyarországon fellelhető zenei értékeket.

A Haydneum rezidens együttesei – a Vashegyi György művészeti vezetése alatt működő Purcell Kórus és Orfeo Zenekar – is közreműködnek a fesztiválon: a nyitókoncerten Németh Pál, a zárókoncerten alapítójuk irányítása alatt. Fellép továbbá a Gemma Énekegyüttes, az Anima Musicae Kamarazenekar, valamint a Budapest Sound Collective és az Oriolus Kamarakórus Dubóczky Gergely karmester vezényletével. 

Az együttesek mellett a régizenei élet elismert szólistái is hallhatóak lesznek, hiszen Balogh Eszterrel, Kovács Ágnessel, Nagy Bernadett-tel, Szutrély Katalinnal, Cserményi Zsomborral, Komáromi Mártonnal, Megyesi Zoltánnal, Melkovics Zoltánnal és Najbauer Lóránttal is találkozhatnak a nézők.

Négyzetes kép és fejléc kép: Haydneum / Pilvax Films

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés