bezár
 

film

2024. 04. 03.
A CineKorda Bemutatja: I am Love
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Áprilisban a Szólíts a neveden rendezőjének 2009-es sikerfilmjével tér vissza CineKorda, hogy Tilda Swinton első olasz nyelvű szerepében megidézze az új évezred első évtizedének stílusteremtő alkotását, amely először kerül bemutatásra hazai mozivásznon. Guadagnino pazar, operai víziója ugyanaz a friss és szenvedélyes film maradt ma is, amelyik minden érzékszervünket elvarázsolta 15 évvel ezelőtt.

Luca Guadagnino, az Oscar-díjas Tilda Swinton főszereplésével készült I Am Love című, a rendező nemzeközi ismertséget is megalapozó filmje Emma Recchi, a Recchi textildinasztia matriarchájaként Milánóban élő orosz emigráns történetét meséli el. Ahogy a nő egyre inkább elhidegül a rideg családfőtől, baljóslatú szerelmi viszonyba kezd, amely egyszerre bizonyul transzcendentálisnak a maga szépségében és katasztrofálisnak következményeiben. A cselekmény kibontakozása közben Guadagnino bámulatosan merész kamerakezelése megörökíti, ahogy Emma lakomákat rendez a família birtokán (Milánó Art Deco stílusú remekművében, a Villa Necchiben), glamúrban fürdik Piazza Duomón, vagy szenvedélyét a festői San Remo-i vidéken engedi szabadjára – lefektetve a 21. századi olasz filmművészet egyik legfontosabb hangja mára már az egész világon felismerhető, karakteres stílusának alapköveit.

Luca Guadagnino olasz rendező filmjei egyszerre gyönyörű, voyeurisztikus merülések a nagypolgári életben és mélyen humanista alkotások a vágy és az identitás természetéről. Guadagnino 1971-ben született olasz és algériai szülők gyermekeként Palermóban, majd hat évet töltött Etiópiában, mígnem visszatért családjához Olaszországba, hogy a római Sapienza Egyetemen filmtörténetet és filmkritikát tanuljon. Guadagnino a '90-es évek végén kezdett el rövidfilmeket készíteni és rendezni. A kritikusok elismerését először a The Protagonists (1999) című kísérleti játékfilmjével érdemelte ki, amelyben Tilda Swinton egy filmrendezőt alakít, aki olasz stábjával Londonba utazik, hogy egy gyilkossági ügyben nyomozzon. Swinton több későbbi projektben is együttműködött Guadagninóval így az Oscar-díjra jelölt I Am Love (2009) című filmben, amelyet a Vakító napfényeben (2015), a Szólits a neveden (2017) és a Csontok meg minden (2022) követett – Guadagnino pedig bebiztosította helyét a 21. század legkeresettebb filmesei között.

A vetítés időpontja árilis 12. péntek, 19 óra, jegyek ide kattinva vásárolhatók.

A CineKorda a Cinema Niche, a magyarhangya és a Corvin Mozi kollaborációjában született sorozat, amelynek célja, hogy Magyarország egyik legnagyobb mozivásznát megtöltse máshol nem vetített, különleges, egyszer látható filmritkaságokkal. A CineKorda pár hetente újabb alkalmakkal jelentkezik.

Forrás: CineKorda

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés