bezár
 

zene

2024. 04. 02.
Kálmán Péter a 2024/2025-ös évad kamaraénekese az Operában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kálmán Péter a 2024/2025-ös évad kamaraénekese az Operában Kálmán Péter basszbariton lesz a 2024/2025-ös évadban a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese cím egyik birtokosa - tájékoztatta a Magyar Állami Operaház kedden az MTI-t.

A kitüntető címmel járó, hattyút formázó díjat, a Herendi Porcelánmanufaktúra alkotását Almási-Tóth András művészeti igazgató húsvétvasárnap, a Parsifal előadását követő tapsrend alatt adta át a népszerű basszbaritonnak.

Kálmán Péter magyarországi fellépései mellett folyamatosan járja a világot: hét évig volt vezető szólistája a Zürichi Operának és nagy sikerrel lépett fel többek közt a Glyndebourne-i Fesztiválon, a párizsi Théâtre des Champs-Élysées-ben, a Monte-carlói Operaházban, a Genfi Nagyszínházban, a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Theater an der Wienben és a Seattle-i Operában, a következő évadban pedig a londoni Királyi Operaházban és a New York-i Metropolitanben is debütál Bartolo szerepében - emelték ki a közleményben.

Mint felidézték, az Operaházban az I. Nemzetközi Mozart Énekverseny első helyezettjeként 1993-ban Papagenóként mutatkozott be A varázsfuvolában, de volt Figaro (A sevillai borbély, Figaro házassága), Almaviva (Figaro házassága), Bartolo (A sevillai borbély), Belcore, Dulcamara (Szerelmi bájital), Beckmesser (A nürnbergi mesterdalnokok), Cipolla (Mario és a varázsló), valamint Don Alfonso (Cosi fan tutte), Don Pasquale, Elviro (Xerxes), Faninal (A rózsalovag), Gianni Schicchi, Lindorf, Coppelios, Miracle, Dappertutto (Hoffmann meséi), Nick Shadow (A kéjenc útja) és Woland (A Mester és Margarita) szerepében is látható volt a dalszínházban.

A hétvégén lezárult Parsifal-sorozatban Klingsor szerepét formálta meg, emellett az idei évadban A Rajna kincsében, a Siegfriedben és Az istenek alkonyában Alberichként, a Toscában Scarpiaként lépett színpadra, a következő évadban pedig a Falstaff címszerepében és Mefisztóként (Faust) láthatja viszont az Operaház közönsége.

A közlemény szerint a német operaéletből ismert Kammersänger cím mintájára létrehozott kamaraénekesi elismeréssel az Operaház vezetése kiemelkedő aktív szólistái iránti megbecsülését kívánja kifejezni, nagyra értékelve tehetségüket és színpadi teljesítményüket. A Kamaraénekes címet, - amely az adott évadban kiemelt javadalmazással is jár, - egy évadban legfeljebb hárman birtokolhatják, minden Kossuth-díjjal még nem rendelkező operaénekes összesen három alkalommal kaphatja meg.

Az elmúlt évtizedben az évadzáró gálán átadott elismeréseket idei újításként februárban adták át első ízben évad közben, lehetőséget teremtve arra, hogy a közönség is osztozzon kedvenc művészei meglepetésében és örömében. Akkor a szezon utolsó Arabella-előadása után Pasztircsák Polina részesült a kitüntető címben - idézték fel a közleményben.

Négyzetes kép: kalmanpeter.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés